Hoppa till sidans innehåll

Världscuppremiär i big air i italienska Modena

01 NOV 2019 09:03
I helgen är det dags för svenska snowboard- och freeskilandslaget att kicka igång vintern med säsongens första big air- världscuptävling i norra Italien.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2019 09:03

Svenska snowboardlandslaget avstod första världscupsstoppet på Nya Zealand i augusti och gör därför världscuppremiär tillsammans med freeskilandslaget under helgens big air-tävlingar i italienska Modena. 

Sverige ställer upp med två starka team och självklart finns förhoppningar om topplaceringar, inte minst för Sven Thorgren, snowboard och Henrik Harlaut, freeski, som både tog silver under höstens big air på X-Games i Oslo. 

 

På plats för att representera blågult i freeski är även Oscar Wester, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, och på snowboard Niklas Mattsson och William Mathisen. Jennie-Lee Burmansson som brottats med en korsbandsskada från starten på förra säsongen kommer inte att delta i helgen, utan tränar på annat håll för att kunna vara tillbaka i tävlingsform i januari.

 

Riktigt bra hopp

De svenska åkarna anlände till Modena på onsdagkväll och körde sina första träningshopp på tävlingsarenan som är placerad mitt inne i den medeltida stadskärnan, dagen efter. Freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson är nöjd med träningen och imponerad över hoppet. 

 

— Det såg riktigt fint ut. Ett av de bättre hoppen vi har haft på länge. Det är välbyggt, bra flyg och inga problem att få tillräckligt med fart till landningen. I kvalet är det två hopp där det bästa räknas, och alla killar lyckades ställa ner sina åk idag, så det känns skönt att vi kan hålla oss till planen. 

 

William Mathisen, som gör sin allra första big air världscup på lördag såg lite nervös ut i sina första träningshopp, men lyckades hitta in i åkningen mot slutet. Sven Thorgren ser hungrig ut och är uppenbarligen att räkna med.

 

— Jag känner mig väl förberedd, även om det inte har blivit sådär jättemycket åkning de senaste två veckorna. Formen har utvecklats åt rätt håll efter X-Games, så det ska bli riktigt kul att köra, förklarar han. 

 

En annan som verkligen imponerat i comebacken efter sin knäskada är Niklas Mattsson.

 

 

—Ja det känns riktigt bra efter så få dagar på snö. Jag har bra rutin nu efter mina tio år och har jobbat mycket med att visualisera vad det är jag ska göra i huvudet innan jag går in. Mina trick sitter och jag känner mig riktigt laddad på att få sätta igång, säger Niklas.

 

Eftersom det väntas regn under lördag och söndag, kommer damernas freeski- och snowboardkval att flyttas till fredag. Herrarnas snowboardkval- och final för damer och herrar körs på lördag. Freeskikval herrar- och final för damer och herrar körs på söndag. 

 

 

Tävlingarna livestreamas på
NRK 1 och eurosportplayer.com
Gratis livestreamlänk: Kommer 

 

Tider

 

Lör 2/11 kl 10.35 Snowboard kval
Lör 2/11 kl 18.30 Snowboard final

 

Sön 3/11 kl 9.35 Freeski kval
Sön 3/11 kl 17.00 Freeski kval

 

 

Svenska tävlande

 

Snowboard
Sven Thorgren, Sollentuna 
Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyle Club
William Mathisen, Sälens IF

 

Freeski

Henrik Harlaut, Åre SLK

Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening

Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle

 

 

Kontaktpersoner på plats

Snowboard: Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814

Freeskiing: Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

 

Mer info på
https://www.fis-ski.com/en/snowboard/park-and-pipe
https://www.fis-ski.com/en/freestyle-freeski/freeski

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info