Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIS Freestyle Skiing Henrik Harlaut kör slopestylekval i Park City, Utah.

VM-finalen i slopestyle: Henrik Harlaut femma, Oscar Wester tia

07 FEB 2019 07:58
Vädret makter har inte varit nådiga i detta VM, och det fick inte minst herrarna i slopestylefinalen erfara. Snö och blåst så att det räckte och blev över. Henrik Harlaut och Oscar Wester slutade ändå en hedervärd femte- respektive tiondeplats.
  • Skapad: 07 FEB 2019 07:58

– Tuffa väderförhållanden, dålig fart och många hade svårt att få till ett bra åk. Vi fick inte många timmar i slopestylebanan innan kvalet pga av en massa nysnö, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Det “är ett litet trist sätt att avsluta ett VM på,” forsätter han.

– Men det är en utomhussport vi håller på med och om det söner så söner det. Då får man göra det bästa av situationen. Vi lyckades iaf genomföra båda tävlingarna och åker här ifrån med 1 silver medalj och med att samtliga åkare tog sig till final!

För de senaste dagarnas dåliga väder med ihållande snöfall och kraftiga vindbyar resulterade dels i att herrarnas kval i slopestyle flyttades fram från tisdagen till onsdagen, och dels i att damernas slopestyletävling ställdes in helt. 

Det hade fallit mycket nysnö inför onsdagens slopestylekval. Foto: FIS Freestyle Skiing.

Det klarnade upp tillräckligt under förmiddagen för att hålla kvalet, där de fem bästa åkarna från vardera heat gick vidare till final.

Oscar Wester blev den bäst kvalificerade åkaren efter att han vunnit det andra kvalheatet med 92.25. I samma kvalheat slutade Henrik Harlut som fyra (86.75) och gjorde Oscar sällskap in i finalen. Oliwer Magnusson blev åtta (76.00) och var bara två platser från att även han ta sig till finalen. I det första kvalheatet slutade Jesper Tjäder på en sextondeplats (49.50).

När herrarnas final skulle köras vid 15-snåret lokal tid hade molnen dragit in igen, och det både snöade och blåste ordentligt. 

De tre amerikanerna: Nicholas Goepper, Mac Forehand och McRae Williams, hade en stark inledningen på finalen när de alla ställde ner rejäla första åk.

Henrik Harlaut hade ett riktigt skönt andraåk (82.70) och var uppe på en andraplats. Dock fick dagens guldmedaljör i VM i slopestyle, James Woods, också till sitt andraåk (86.68), vilket räckte till seger. Norrmannen Birk Ruuds andraåk gav honom 85.40 och silvret. Goepper var den enda av den amerikanska trion som lyckades ställa sig på pallen med sin tredjeplats.

Oscar Wester, som fått en sådan lysande start på tävlingen, gick ut som sista man i kvalet men fick tyvärr tekniska problem med en binding som inte ville sitta kvar på foten.

Fr.v. Birk Ruud, James Woods, Nicholas Goepper, Mac Forehand, Henrik Harlaut och Wili Colin. Foto: FIS Freestyle Skiing.

Herrar: Hela listan här 

 

1. James Woods, Storbrittanien, 86.68

2. Birk Ruud, Norge, 85.40

3. Nicholas Goepper, USA, 85.18

 

5. Henrik Harlaut, Åre SLK, 82.70

10. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 33.11

 

16. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 76.00

31. Jesper Tjäder, ÖFS, 49.50

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info