Hoppa till sidans innehåll

Granbom vinnare av Europacupen i Freeski

17 JUN 2020 12:52
Nu när Europacupen officiellt har summerats kan vi äntligen gratulera årets totalvinnare Emil Granbom. I och med vinsten tar han också hem en personlig startplats till världscupen nästa säsong.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2020 12:52

Emil Granbom har tidigare representerat Sverige på världscupen, men inför årets säsong kapades alla nationers kvotplatser ner, vilket ledde till omstruktureringar i den svenska truppen. Emil fick ta ett steg tillbaka, och satsa på att vinna Europacupen och därmed kunna nå en personlig startplats till nästa säsongs världscup.

Sagt och gjort. Han började med en vinst redan på det första stoppet, och sedan flöt tävlingssäsongen på som en dans med tre vinster, och en andraplats på de sex tävlingar som blev av innan Corona satte stopp för fortsatt tävlande.

– Jag var först lite bitter på att vi fick färre startplatser, men sen tänkte jag att det kanske kunde vara nyttigt för mig att gå tillbaka ett steg. Nu måste jag säga att det var det bästa som har hänt mig. Många har gått direkt från att köra Swedish Slopestyle Tour till världscupsnivå, vilket kan vara ett lite väl stort glapp. Jag hamnade ofta precis utanför finalgruppen på världscupen, men på Europacupen har jag lyckats vinna och få massa inspiration och tävlingsglädje. Det var också kul att få se nya platser och köra i parker som jag inte har tävlat i förut, säger Emil som haft sin bästa säsong någonsin.

– Jag känner mig stolt och glad. Det har varit underbart att lyckas med min plan att åka kontinuerligt och ställa ner åk under en hel cup. Jag har haft ett väldigt bra självförtroende och blivit bra på att värdera var nivån ligger, och sedan kunna skapa ett åk utifrån det. Att följa planen om kontinuitet kommer jag helt klart att ta med mig till nästa säsong också, förklarar Emil.

Vad har du gjort efter att tävlingssäsongen tagit slut?
– Efter Corona har jag fått tid att filma en hel del med The Bunch, och det har varit riktigt kul. Jag avslutade min säsong 7 juni, så det blev en lång och härlig vinter.

Freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson trodde på seger.
– Ja förhoppningen var att Emil skulle lyckas vinna, och på så sätt få med sig en riktigt bra känsla in i nästa säsong på världscupen. Väldigt bra gjort av honom, säger Niklas som också lyfter fram Isak Davidsson som kom trea i den totala slopestyle-rankingen på Europacupen.

Vinnare Europacupen freeski
Herrar: Emil Granbom, Sverige
Damer: Aliah Delia Eichinger, Tyskland

Svenska tävlande
Emil Granbom, Falu snowpark
Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin

Kontaktperson
Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Mer info på

https://www.fis-ski.com/en/snowboard/park-and-pipe/pipe-and-slope/news-multimedia/news/2019-20-continental-cup-round-up

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info