Hoppa till sidans innehåll

Harlaut tar X-Games Guld i Big Air och blir historisk

25 JAN 2020 08:10
Inatt lyckades mästaren Henrik Harlaut med bragden att ta sitt sjätte X-Games guld i big air. Med sex guld i big air, ett gud i slopestyle och totalt tolv medaljer är han därmed historisk som skidåkare med flest medaljer.
  • Skapad: 25 JAN 2020 08:10

Henrik Harlaut låg tvåa inför sista åket, och kunde vinna efter att själv ha lyckats i slutomgången samtidigt som ledande Antoine Adelisse missade och hamnade utanför prispallen. Harlaut vann före den regerande mästaren, norrmannen Birk Ruud, och Andri Ragettli från Schweiz.

- Det var helt fantastiskt. Det är en av de bästa kvällarna i hela mitt liv. Det känns som jag aldrig har varit så säker och bekväm i min åkning som jag var ikväll. Jag satte ner fem av mina allra bästa big air-trick någonsin. Det är svårt att sätta ord på det hela. Det var magiskt för mig, och helt galet. Varje gång jag landade mina trick gick jag upp i ledning, men sedan blev jag nedputtad till andraplats. Jag ville så himla gärna vinna, så det var så sjukt att jag kunde få till det så bra. Jag hade supermycket adrenalin, och massa kompisar som var nere på banan. Precis så som jag vill ha det. Nu ska jag bara hem och njuta. Jag är verkligen tacksam och glad för att det som hände hände. Sen är det bara att ladda om, för det är ju ingenting som slutar här, förklarar Henrik Harlaut efter tävlingen.

Förbundskapten Niklas Eriksson är imponerad.

- Det var en helt sjuk final. Det brukar ju vara så att de två bästa tricken bedöms och läggs ihop, men nu på X-Games kör de istället jam-sessions där domarna tittar på helheten utifrån alla hopp under en period på 25 minuter. Henrik hade en superbra dag. Rotationerna satt i kroppen och han kände sig oslagbar. Han började med en dubbel rodeo 1260 som satt klockrent. I andra satte han en switch dubbel bio 1620, som han aldrig gjort förut. Efter det en trippel 1620, som han heller aldrig gjort eller ens tränat på här! Sen blev det två hopp till som funkade hur bra som helst. Verkligen hur imponerande som helst. Han var lite irreterad efter slopestylekvalet, så revanschlusten kanske taggade till honom lite extra. Nu är han historisk också, säger Niklas.

Blir historisk
I och med segern slår Harlaut också Tanner Halls tidigare rekord på elva X-games medaljer. Han är därmed historisk som den skidåkare som tagit flest X-Games guld igenom tiderna.

Jesper Tjäder kom åtta i kvalet och missade därmed finalen. Varken Henrik Harlaut, Jesper Tjäder eller Oliwer Magnusson tog sig vidare till slopestylefinal.

- Lite tråkigt. Alla killarna har gjort så bra ifrån sig i slopestyle under säsongen, men det är en annorlunda typ av bedömning här så det har varit lite svårt att veta hur man skulle lägga upp åken, förklarar Niklas Eriksson.

Resultat X-Games big air:
1. Henrik Harlaut, Sverige
2. Birk Ruud, Norge
3. Andra Ragettli, Schweiz.

Mer info på www.xgames.com

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info