Hoppa till sidans innehåll

Henrik Harlaut kan vinna Bragdguldet 2020

27 NOV 2020 16:09
För första gången någonsin har en freeskiåkare chans att vinna Svenska Dagbladets prestigefulla bragdguld. Och det är ingen tillfällighet. Henrik Harlaut blev vintern 2020 historisk när han vann sin sjunde guldmedalj i X-games.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2020 16:09

Inom freeski är X-games det största du kan vinna, större än OS. Och endast de allra bästa freeskiåkarna är inbjudna att delta.

Henriks senaste guldmedalj, hans sjunde, som kom i disciplinen Big Air. Den betydde att Henrik passerade sin idol Tanner Hall i den totala medaljligan – och blev historisk.

Med sina totalt tolv medaljer, sju guld och fem silver, är han den skidåkaren som har allra flest medaljer i X-games – någonsin. 

– Att gå om Tanner Hall som är min största idol är helt ofattbart för mig, Det första guldet som jag tog 2013 är alltid speciellt, men det här var absolut uppe på samma nivå känslomässigt. Formatet var nytt och ännu mer krävande än tidigare. Tidigare år har de två bästa hoppen av fem räknats, men i år räknades alla åk så om du ramlade en gång var du i praktiken ute ur leken, säger Harlaut i en intervju med Svenska Dagbladet.

Att nu bli nominerad till Bragdguldet är stort för Henrik.

– Jag växte upp i Stockholm och hade hockey och fotboll som största intressen. Följde alla nomineringar och omröstningar till priser och galor. Det känns overkligt att jag och vår sport finns med i de här stora sammanhangen nu, säger han i samma intervju.

Henrik är en stor profil inom freeski-världen. Inte bara genom alla framgångar utan även genom sin karaktäristiska åkstil och sitt alltid glada och sprittande humör. Det finns få som har större leende och sprudlande energi, det märks verkligen att han älskar det han håller på med.

– Att åka skidor är absolut det roligaste jag vet. Jag älskar att få lite extra press, som det är på tävling, och sätta dit det när det verkligen gäller. Jag har ett VM-silver sen tidigare så ett guld vore kul. Nästa OS kommer både big air och slopestyle vara på programmet då har jag ju två chanser, säger Harlaut i en intervju med SVT Sport (länk nedan, rulla längst ned på sidan för hela inslaget).

LÄS MER: 
Harlaut historisk – gick om sportens störste (länk till svd.se)
Se SVTs reportage med Harlaut (länk till svtsport.se) 

Vem som får Bragdguldet avslöjas på tisdag den 1 december. Vi håller tummarna och hoppas att det är första gången en freeskiåkare tar hem det.

 

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info