Hoppa till sidans innehåll

Jesper Tjäder tvåa i slopestyle-premiären

11 JAN 2020 14:15
​Efter ett lyckat kval i Font Romeu, där fem av sex svenska åkare tog sig vidare till final, blev det också blågult på pallen i form av en andraplats för Jesper Tjäder. Detta trots att han tvingats köpa nya pjäxor dagen innan.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2020 14:15

Kanske ger det tur att få sina pjäxor stulna innan tävling. Det tycktes i alla fall inte störa Jesper Tjäder som genomförde säsongens första finalåk i slopestylvärldscupen på ett mycket stilsäkert sätt, och gjorde skäl för sitt smeknamn som railkung. Åket var distinkt och stabilt rakt igenom med en spektakulär raildel, där han bland annat slängde en bakåtvolt av det andra railet. Med 85.70 poäng slutade Jesper tvåa strax efter kanadensaren Mark Hendrickson som tog sin första världscupsvinst och pallplats i karriären. För Jesper var detta andra pallplaceringen för säsongen efter sin tredjeplats i Big Air från Peking.

- Det var väldigt skönt. Sista dygnet har varit lite stressigt. Jag lämnade mina pjäxor i byn i 10 minuter efter att ha filmat lite rails igår, och när vi kom tillbaka var pjäxorna stulna, så jag fick köpa ett par helt nya. Jag spände lös dem lite så jag fick samma flex som jag brukar ha, och det gick ju bra tillslut. Min taktik idag var att köra samma hopplinje som i kvalet där jag fick bra poäng, och ändra lite i rail-delen. Banan var grym. Perfekt väder, bra fart och bra kickar, säger en nöjd Jesper Tjäder.

Fem svenska åkare i final

Ståsäkre Oliwer Magnusson gjorde även han en riktigt bra tävling och slutade på åttonde plats. Oscar Wester åkte bra på hoppdelen, men hade lite problem i andra delen av banan och Henrik Harlaut, som även han tvingats använda ett par nya pjäxor, fick inte heller till sin högsta nivå i finalen denna gång. Emil Granbom var även han nära att ta sig vidare till final, men han slutade som nia i sitt kvalheat där de åtta bästa gick vidare.

Jennie-Lee sexa i comebacken


Damernas tävling vanns av franska hemmaåkaren Tess Ledeux som gick om schweiziska duon Giulia Tanno och Sarah Hoefflin i andra omgången. Jennie-Lee Burmansson hade en fin tävlingscomeback efter att inte ha tävlat i världscupen sedan mars 2018. Hon lyckades ta sig till final med den sjunde bästa poängen från kvalet, och bara att lyckas med det är en imponerande bedrift efter ett långt skadeuppehåll. Väl i finalen var hennes andra åk det bästa, och hon blev tillslut sexa. Ett starkt formbesked inför kommande Ungdoms OS.

- Det kändes väldigt bra. Det var mycket som släppte efter kvalet och jag kunde höja svårighetsgraden på mina trick till finalen. I andra åket satt hoppdelen, men sedan missade jag lite på första railet. Jag känner mig nöjd och framförallt är det jäkligt kul att vara tillbaka med gänget och att stå på skidor igen, säger Jennie-Lee.

Resultat damer


Tess LEDEUX, Frankrike, 81.25 

Giulia TANNO, Schweiz, 78.70

Sarah HOEFFLIN, Schweiz, 74.95
Marin HAMILL, USA, 64.00

Tora JOHANSEN, Norge, 56.65

Jennie-Lee BURMANSSON, Sverige, 43.30

Rell HARWOOD, USA, 39.90
Elena GASKELL,Kanada, 30.10

Resultat herrar

1. Mark HENDRICKSON, Kanada, 86.30

2. Jesper TJADER, Sverige, 85.70

3. Cody LAPLANTE, USA- första, 83.45

8. Oliwer MAGNUSSON, Sverige, 78.75
13. Henrik HARLAUT, Sverige, 69.35
14. Oscar Wester, Sverige, 64.40

Fullt resultat 

Svenska tävlande
Jenny-Lee Brurmansson, Sälens IF
Henrik Harlaut, Åre SLK
Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle

Kontaktperson på plats
Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info