Hoppa till sidans innehåll

Tjäder bjöd på sprakande X Games-show

07 MAR 2020 23:50
​Ikväll har det körts både Big Air och Knuckle Huck på X Games i Hafjell. Jesper Tjäder var ytterst nära att ta hem Knuckle Huck-guldet, men både han och Henrik Harlaut fick se sig passerade när Alex Hall drog en imponerande switch 1440 över kanten.
  • Skapad: 07 MAR 2020 23:50

I Knuckle Huck-tävlingen på X-Games vill domarna se variation, och kreativitet. Jesper Tjäder och Henrik Haraut låg länge etta och tvåa och bjöd publiken på en extremt cool show. Jesper avslutade på topp och låg etta in i det sista, då Alex Hall från USA slog till med ett imponerande trick som skjutsade upp honom i ledningen. Henrik Harlaut låg tvåa inför sitt sista trick där bindningarna olyckligt nog löstes ut i landningen. Henrik slutade på tredjeplats efter Jesper, men i Knuckle Huck är det bara ettan som får medalj.

I Big Air-finalen gjorde Henrik Harlaut ett väldigt bra första hopp och flög långt på andra. Med det nya bedömningssystemet är det dock svårt att veta vad som är tillräckligt bra och vad som behövs för att klättra upp, och Henrik stannade på en sjätteplats. Medaljerna gick till Antoine Adelisse från Frankrike, Birk Ruud, Norge och Andri Ragettli, Schweiz.

Jesper Tjäder skulle egentligen endast tävla i Knuckle Huck, men fick också chansen i Big Air eftersom norrmannen Christian Nummedal dragit på sig en skada i foten under sista träningen. Jesper gick in utan förväntningar och gjorde en riktigt bra tävling, förutom en vurpa i första omgången. Jesper blev sjua i Big Air och tvåa i Knuckle Huck, och var på väldigt bra humör efter den sista finalen.

- Det här har varit ett av de roligaste X Games jag har kört. Jag hade inte så mycket förväntningar utan gick bara in och körde en bra show. Hall gjorde det bästa tricket under Knuckle Huck-tävlingen så han var värd segern, men det var såklart kul att det gick bra för mig också! Jag fick veta att jag skulle få köra Big Air en kvart efter träningen var slut, så jag gick in utan tanke på att komma på pallen. Det var som en träning, och det var kul att kunna bjuda på lite showiga trick, säger Jesper Tjäder.

Burmansson på rätt väg
I damernas Big Air-final blev det norskt brons till Johanne Killi efter Maggie Voisin från USA och Megan Oldham från Kanada. Jennie-Lee Burmansson gjorde en bra tävling med nya framsteg efter sin skada, även om hon slutade på sjunde och sista plats i finalen.

- Det var första stora Big Air-tävlingen för Jennie-Lee i år, och hon körde på bra och tog ännu ett steg på sin väg tillbaka efter skadan. Hon satte både switch 540 åt vänster och åt höger, vilket hon inte har gjort tidigare under säsongen. Switch höger är hennes onaturliga håll, så det är ett stort steg mot rätt riktning. Det var en bra träning inför slopestylen imorgon där hon har sin styrka i railsen, och har switch 720 åt båda håll inom räckhåll, förklarar förbundskapten Niklas Eriksson.

Herrar Big Air
1. Antoine Adelisse, Frankrike
2. Birk Ruud, Norge
3. Andri Ragettli, Schweiz

6. Henrik Harlaut
7. Jesper Thäder

Damer Big Air, Freeski, Big Air
1.Megan Oldham, Kanada
2. Maggie Voisin USA
3. Johanne Killi, Norge

7. Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, Sverige

Herrar Knuckle Huck
1. Alex Hall, USA
2. Jesper Tjäder, Sverige
3. Henrik Harlaut, Sverige

7. Lucas Stål Madison, Sverige

Svenska tävlande freeski
Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, Freeski, Big Air
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle, Big Air, Knuckle Huck
Henrik Harlaut, Åre SLK, Big Air, Slopestyle, Knuckle Huck
Lucas Stål Madison, The Bums, Knuckle Huck

Kontaktperson på plats
Freeskiing: Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Mer info på
http://www.xgames.com/norway/

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info