Hoppa till sidans innehåll

Wester åtta och Tjäder tia i världscupsavslutningen i Big Air

01 MAR 2020 09:21
​Världscupsavslutningen i Big Air i Destne blev en show som sent ska glömmas, med hela femton trick i 90+ klassen i finalen. Bäste svensk blev Oscar Wester på en fin åttondeplats.
  • Skapad: 01 MAR 2020 09:21

Den sista världscupsfinalen i Big Air för denna säsong började med semifinal där tolv åkare, däribland Oscar Wester och Oliwer Magnusson, gjorde upp om de fyra sista platserna till finalen. Åtta åkare var redan kvalificerade efter fredagens kval, en av dem svenske Jesper Tjäder.

Domarmiss satte stopp för Oliwer Magnusson
Oscar Wester körde riktigt bra i semifinalen och satte ner en vänster dubble bio 1440 safety som första hopp och en höger dubble cork 1440 tailgrab som andra. Han säkrade därmed en finalplats tillsammans med Alexander Hall, USA, Andri Ragettli, Schweiz och Lukas Muealler, Österrike. Oliwer Magnusson slutade på en omdiskuterad femteplats i semin och missade därmed finalen med minsta marginal. Lukas Muellauer från Österrike ramlade i uttåget av sitt trick, vilket domarna efter tävlingen insåg att dom missat. Lukas kunde sedan inte heller köra finalen pga den kraschen, vilket blev extra surt för Oliwer Magnusson.

Minnesvärd final 
I finalen fick den tjeckiska publiken en freeski-show de sent ska glömma med hela femton trick i 90+ klassen. Oscar Wester stod för ett av dem med 92.50 för sin höger dubble 1620 tailgrab, ett trick Oscar har haft problem med under hela säsongen i Big Air, så det var skönt för honom att få avsluta med att äntligen få landa det tricket. Oscars andra trick var samma som i kvalet, en vänster dubble bio 1620 safety. Han fick en totalpoäng på 178,50 och en välförtjänt 8:e plats. En fin avslutning på BA säsongen i WC. 

Oscar Wester i Big Air-finalen i Detsne

Tjäder hade chans på pallplats i totalen
Jesper Tjäder låg fyra i totalen inför den här tävlingen. En vinst hade resulterat i en tredjeplats i overallen, något han hade siktet inställt på och därför gick all-in för att ta. Under träningen lärde sig Jesper en höger dubble cork 1620 med mute, som han aldrig gjort på världscupen innan, men tyvärr gick det inte vägen i finalen där han slutade som tionde man. 

Vann gjorde Antoine Adelisse från Frankrike tvåa blev norske Brik Ruud och lansmannen Ulrik Sammoey. 

Birk Ruud totalvinnare
Eftersom det här var sista Big Air-tävlingen för säsongen så kårades den totala Världscupsvinnaren. Förstaplatsen gick till Norges Brik Ruud, tvåa Alexander Hall, USA och trea Antoine Adelisse, Frankrike.

Svenskarna slutade i totalen i följande ordning:

Jesper Tjäder 7:a

Henrik Harlaut 9:a

Oliwer Magnusson 11:a

Oscar Wester 16:e

- Väldigt fina placeringar som alla i laget är nöjda med efter en stenhård säsong i Big Air. Nivån har tagit helt nya höjder den här säsongen. Vi kommer lägga extra mycket fokus i vår och sommar på att lära in nya trick tills nästa säsong så att vi kan ta svensk freeski till nya höjder, säger förbundskapen Niklas Eriksson. 

Resultat Herrar
1. Antoine ADELISSE, Frankrike, 194.25
2. Birk RUUD, Norge, 191.50
3. Ulrik SAMNOEY, Norge, 188.50

8. Oscar WESTER, Sverige, 178.50
10. Jesper TJÄDER, Sverige, 94.50

Resultat damer
Inställd tävling

Svenska tävlande 
Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle

Kontaktperson på plats
Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Mer info på
https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.html?sectorcode=FS&eventid=45095&seasoncode=2020

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info