Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Bernstål A-landslaget i freeski säsongen 2021/2022

Freeskilandslaget säsongen 2021/2022

03 MAJ 2021 14:47
Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och utvecklingslandslag. Totalt finns tolv åkare med i de olika lagen som laddar inför den kommande OS-säsongen.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2021 14:47

Freeskilandslaget har precis avslutat säsongen med Kläppen Spring Sessions. Ett tre veckor långt träningsläger för båda åkare från landslaget och de som står utanför och knackar på.

Den gångna säsongen toppades med Oliwer Magnussons VM-guld i big air. Utöver det tog sig både Oliwer Magnusson och Henrik Harlaut upp på pallen i världscupen och Jesper Tjäder radade upp finalplatser. Nu väntar en ny säsong där OS står i fokus.

Inför säsongen 2021/2022 sker inga större förändringar i de olika landslagen. A-landslaget kommer behålla samma åkare som denna säsong och det tillkommer heller inga nya. Utöver Oliwer Magnusson, som i och med sitt VM-guld redan säkrat en OS-plats, kommer det på herrsidan bli en kamp om vilka som får representera Sverige under OS i Peking.

– De tre sista herrplatserna kommer det bli en kamp om eftersom dom är sex killar på A-landslaget. Oscar Wester är ju skadad så det kommer bli tajt för honom men det är inte omöjligt, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

På damsidan behåller Jennie-Lee Burmansson sin plats i A-landslaget. I utvecklingsanslaget har det dock skett en del förändringar då Wilma Johansson valt att sluta på grund av skada. Trots det tar två tjejer plats i utvecklingslandslaget.

– Wilma försvann från laget på grund av skada men det är kul att vi kan lägga till två nya tjejer. Tuva Skanderby var nere i Hintertux på World Rookie Tour och kom femma där, så det var jättekul. Johanna Sellman har kört SST i år och jobbar i Kläppens park. Det är cool att hon har satt sig i en situation där hon kan jobba i parken så att hon kan hitta en väg att fortsätta åka och vara involverad i det. Vi vill ju ha mer tjejer till sporten och då vill vi ge dem som försöker och verkligen vill möjligheterna, säger Niklas Eriksson.

På herrsidan finns ett nytt namn med i utvecklingsanslaget. Efter en fin säsong på Swedish Slopestyle Tour blir Axel Burmansson ett nytt tillskott medan de andra åkarna behåller sin plats i laget.

– Han går första året på gymnasiet i Malung och har åkt jättebra i år på både SST och sen var han med och körde en Europa cup i Leysin, Schweiz, där han kom till final. Och nu kom han två på World Rookie Tour. Superkul, säger Niklas Eriksson.

Nu väntar en sommar med fysträning och hopp på Kläppens airbag för att komma i så bra form som möjligt inför den kommande OS-säsongen.

A-landslag 

Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF
Henrik Harlaut, Åre SLK
Oliwer Magnusson, Östersund Frösön- SLK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösön SLK
Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening
Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
Emil Granbom, Falu SnowPark

Utvecklingslandslag 

Tuva Skanderby, UHSK
Johanna Sellman, UHSK
Isak Davidsson, Bjursås IK 
Axel Burmansson, Sälens IF
Melvin Morén, Sälens IF 
Skribent: Clara Sjölund
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info