Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson Världscupavslutning i Silvaplana, Schweiz

Sex svenska åkare redo för världscupfinal i Schweiz

25 MAR 2021 19:30
I helgen väntar säsongens sista världscuptävling. På plats i Silvaplana, Schweiz, finns sex svenska freeskiåkare som är laddade för att avsluta säsongen på topp.
  • Uppdaterad: 25 MAR 2021 19:30

Efter en säsong med ovanligt få världscuptävlingar har det nu blivit dags för världscupavslutning i Silvaplana, Schweiz. På plats finns sex svenska åkare som ser fram emot att avsluta säsongen på topp. Utöver Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, som befann sig i Aspen under VM, har ytterligare tre åkare anslutit till truppen. Jennie-Lee Burmansson, Hugo Burvall och Emil Granbom mötte upp resten av laget och är redo att ta sig ann världscupfinalen.

Det är slopestyle som står på schemat och under helgen kommer både freeski och snowboard att avsluta sina respektive säsonger. Åkarna har nu haft två träningsdagar i slopestylebanan som innehåller stora flyg. Imorgon, fredag, väntar kval för både damer och herrar.

– Träningen har gått sjukt bra för allihopa. Vi har tränat sex timmar på två dagar. Det har varit hur bra som helst med stora hopp. Lite tråkig railcourse där det inte finns så mycket att välja mellan, men det blir ändå kul. Det blir nog en väldigt bra tävling med så mycket bra träning som vi har fått, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Eftersom det varit en säsong som kantats av inställda tävlingar har det inte funnits allt för många tillfällen att skrapa ihop poäng till den totala slopestylecupen. Trots det finns det en teoretisk chans för Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson att ta hem segern. Men då måste mycket stämma. Fokus hos åkarna ligger istället på att få avsluta säsongen på topp.

– Det är inte ett drömläge men det är möjligt med en bra totalplacering. Fokus ligger på att avsluta säsongen bra och få lite bra OS-kvalpoäng, säger Niklas Eriksson.

Med Oliwer Magnusson som nybliven världsmästare, Henrik Harlaut som tog en pallplats på senaste världscuptävlingen och Jesper Tjäder som radat upp finalåk finns alla möjligheter till en bra världscupavslutning. Lägg då även till Jennie-Le Burmansson, Hugo Burvall och Emil Granbom som är tillbaka på världscupstarten och chanserna ökar ytterligare.  

– Det är kul att Jennie-Lee är med igen och att Hugo och Emil är här. Så det är kommer bli riktigt roligt faktiskt, säger Niklas Eriksson. 

Under morgondagens kval räknas det bästa åket av två. På damsidan körs ett heat där de åtta bästa går vidare till lördagens final. Herrarna är uppdelade i två heat där de åtta bästa från varje heat går vidare till finalen.

Svenska åkare

Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF

Hugo Burvall, Sundsvalls SLK 

Emil Granbom, Falu SnowPark

Oliwer Magnusson, Östersund-Frösön SLK 

Jesper Tjäder, Östersund-Frösön SLK

Henrik Harlaut, Åre SLK 

Följ tävlingarna här. 

Program världscupfinal, Silvaplana 

Datum Tid Gren 
26 mars 09:00 

Freeski kval damer

26 mars  11:10/13:45

Freeski kval herrar heat 1/heat2

27 mars  11:30 Freeski final damer och herrar
27 mars  14:20 Snowboard kval damer 
28 mars  09:45 Snowboard kval herrar 
28 mars  13:00 

Snowboard final damer och herrar 

LÄS MER: Fullständig kalender-/ resultatlista. 

Skribent: Clara Sjölund
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info