Hoppa till sidans innehåll
Foto: Max Månsson Martin Nordqvist och Tuva Skanderby tilldelades Svenska Spels Hejapris.

Tuva och Martin vann säsongspremiären av SST

21 DEC 2021 17:18
I helgen avgjordes säsongens första deltävling i Swedish Slopestyle Tour (SST). Svenska Spels Hejapris delades ut till hemmaåkaren Martin Nordqvist, RISK, som tog hem segern i herrklassen och Tuva Skanderby, UHSK, som vann på damsidan.
  • Skapad: 21 DEC 2021 17:18

Kiruna och Riksgränsen snowboard- och skidklubb (RISK) stod som arrangörer när den första deltävlingen i Swedish Slopestyle Tour (SST) avgjordes. Kiruna som fick snö tidigt denna säsong och hade byggt en park i toppklass.

– Vi hade väldigt fin hjälp av dels kommunen som har tagit över vår backe och sen hade vi Anders Forsell från Snowpark Consulting här inför tävlingen som fixade och gjorde parken riktigt fin. Utifrån våra förutsättningar var parken i toppskick, säger Mona Rosenfors som är tränare för arrangörsklubben RISK i Kiruna.

Det var inte bara säsongspremiär, det var också första gången som Hejapriset från Svenska Spel delades ut till dam- och herrvinnaren i seniorklassen. Hejapriset innebär att åkaren får 10 000 kronor där hälften av pengarna går till dem själva och andra hälften till deras klubb för att gynna gräsrotsverksamheten. 

På plats i Kiruna fanns ett stort gäng glada och peppade åkare från tre olika nationer som alla var redo att kicka igång tävlingssäsongen. På herrsidan blev det hemmaseger när Martin Nordqvist, RISK, vann tävlingen.

– Det gick skitbra att åka hela dagen. Men i första åket ramlade jag och det gav mig ett litet ”wake-up call” och mer fokus inför det andra åket som jag satte precis som jag hade tänkt, sa Martin Nordqvist efter vinsten.

Hälften av Hejapriset kommer han skänka till hemmaklubben Riksgränsen snowboard- och skidklubb, RISK, som arrangerade tävlingen.

– RISK har betytt mycket för mig, och underlättat mycket i mina yngre dagar med träning både på barmark och snö. Jag hoppas att pengarna kan på fler snowboard och skidåkare till sporten, säger han.

Andra hälften av Hejapriset går till hans egna satsning.

– Tränings- och tävlingsbidraget betyder jättemycket och går oavkortat till alla resor denna säsongen, säger Martin Nordqvist.

Tuva Skanderby vann damklassen

Vädret under tävlingsdagen var utmanade men Tuva Skanderby, UHSK, lyckades hantera förhållandena och tog hem segern på damsidan.

­– Det var lite jobbigt att mentalt ställa om när vi ändrade banan på grunda av vädret, men jag gjorde det bästa av situationen. Det gick bra att åka och var väldigt roligt, säger Tuva Skanderby.

Hejapriset delar hon med hemmaklubben Umeå Skidklubb, UHSK, som betytt mycket för hennes utveckling.

– UHSK har hjälpt mig att utvecklas i sporten och de har kunnat fortsätta ge mig bra träningsförutsättningar genom åren. Jag hoppas att pengarna kan hjälpa dem att utveckla verksamheten och få fler åkare till sporten. Det känns bra att kunna få ge tillbaka efter allt stöd dem gett mig, säger Tuva. 

Tränings- och tävlingsbidraget som Tuva Skanderby själv tar del av kommer hjälpa hennes satsning.

– Bidraget betyder mycket, det är bra för att kunna åka iväg på tävlingar och satsa ännu större i vinter, säger hon.

Mona Rosenfors, som är tränare för arrangörsklubben RISK i Kiruna, är nöjd med helgens tävlingar, trots att väder var en utmaning.

– Vi tyckte att det blev en riktigt, riktigt fin tävling, även om vi kanske inte hade vädergudarna med oss hela vägen. Det var ett otroligt starkt startfält, jättekul. Det var också väldigt roligt att vara först ut. Fast det var fjärde advent och snart jul så kändes det att det var många som var sugna på att komma och åka, säger hon.

Efter ett lyckat första stopp av Swedish Slopestyle Tour väntar nu lite julledigt innan det är dags för nästa tävling 23 januari i Hemavan. Hoppas vi ses där!

Resultat SST Kiruna

Damer senior

1) Tuva Skanderby, UHSK
2) Johanna Sellman, UHSK 

Herrar senior

1) Martin Nordqvist, RISK
2) Axel Burmansson, Sälens IF
3) Oliver Movenius, Kangos IK

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info