Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån Freeskiåkaren Hugo Burvall, Sundsvalls SLK.

Hugo Burvall uttagen till OS i Peking

18 JAN 2022 17:38
Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, blir den fjärde och sista freeskiåkaren att ansluta till OS-truppen. Sjätteplatsen från världscupen denna säsong visar att han är med och slåss om topplaceringar. Han är också ett spännande framtidsnamn enligt SOK.
  • Skapad: 18 JAN 2022 17:38

Det har länge varit en kamp om vem som skulle ta freeskilandslagets fjärde och sista plats till OS. Redan innan världscupsäsongen startade var Oliwer Magnusson, Henrik Harlaut och Jesper Tjäder uttagna. Nu står det klart att Hugo Burvall tar den sista platsen och OS-truppen är nu fulltalig.

– Det känns väldigt skönt. Jag har jobbat hårt mot det och tänkt länge på det. Att det är klart nu är en lättnad, man kommer verkligen att njuta nu när man ska åka dit. Det ska bli väldigt spännande, säger Hugo Burvall.  

Det har sedan säsongsstarten i slutet av oktober varit en kamp om den sista plasten till OS. Oscar Wester, Freestyleskidåkares förening, som skadade sig under förra säsongen gick en kamp mot klockan för att hinna tillbaka och ge sig själv chansen att slåss om OS-platsen. Dessvärre hann knät inte bli tillräckligt bra för att han skulle kunna tävla på högsta nivå. Det har därför främst varit en kamp mellan Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, och Isak Davidsson, Bjursås IK.

Både Hugo Burvall och Isak Davidsson har kämpat ändå in på målsnöret. Med sjätteplatsen från världscupen i Mammoth Mountain, USA, är det Hugo Burvall som lyckats prestera bäst resultat under inledningen av säsongen och därmed gör han sig förtjänt av den sista platsen.

– Nu har jag tagit två finalplatser i rad och jag känner att jag minst är på samma nivå som alla andra. På OS kan lite vad som helst hända, men helt klart är att jag går för så bra resultat som möjligt, där är det ingen idé att hålla tillbaka, säger Hugo Burvall.

Och enligt Sveriges Olympiska kommitté är han även ett namn för framtiden.

– Vi har en trupp med många spännande framtidsnamn. Hilma (alpint) och Hugo är två av dessa, säger SOKs truppchef Peter Reinebo.

Hård konkurrens om OS-platserna 

Med otroligt många duktiga freeskiåkare i landet har det inte varit lätt att plocka ut endast fyra stycken. Extra jobbigt blir det eftersom åkarna spenderar väldigt mycket tid tillsammans och är lite som en familj.  

– Det är inte lätt att ta ut fyra åkare ur en grupp där vi reser, tävlar och lever med varandra hela året. Det är alltid en tuff process att dela upp ett lag i fyra när vi är så många fler i både A-landslag och utvecklingsladslag. Det är både svårt och roligt att det finns så många duktiga svenska skidåkare, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson. 

I den tuffa konkurrensen står det nu klart att Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Hugo Burvall är de som representerar Sverige, och svensk freeskiing, på OS.

– Henrik, Jesper, Hugo och Oliwer åker till OS och representerar svensk freeskiing på högsta nivå. Men det jobbet som alla andra freeskiåkare i Sverige gör är minst lika viktigt, att åka skidor och ha kul. Dessa fyra åkare får representera alla er, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

Hugo Burvall har som bäst en sjätteplats från världscupen i slopestyle denna säsong. Sedan tidigare har han även två pallplatser på världscupen i big air. Och under OS kommer alla freeskiåkare tävla i både slopestyle och big air, något som gynnar Hugo Burvall.

– Det är grymt kul. För mig är det lite vilket som. Sedan tidigare har jag bäst resultat i big air men jag ser mig själv mer som en slopestyleåkare, så där har man verkligen dubbla chanser, säger han.

Innan avresa mot Peking kommer OS-truppen samlas i Åre för de sista förberedelserna. För freeskiåkarna inleds mästerskapet med kval i big air den 7 februari.

Freeskilandslagets trupp till OS 2022

Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
Henrik Harlaut, Åre SLK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Hugo Burvall, Sundsvalls SLK

500-298-om-hh.jpg

500-hb-jt.jpg

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info