Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Bernstål Det var många glada och peppade åkare på start.

Andra segern i SST för både Tuva och Martin

12 FEB 2022 21:14
Tuva Skanderby och Martin Nordqvist hanterade väderförhållandena i Kläppen bäst och tog hem segern i dam- respektive herrklassen i SST. Martin Nordqvists seger innebär att segern i herrklassen har gått till en RISK-åkare tre tävlingar i rad.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2022 21:14

Nationalarenan för freeski och snowboard stod idag värd för den tredje av totalt fem deltävlingar i Swedish Slopestyle Tour (SST). Kläppen levererade som vanligt en park i världsklass vilket bäddade för spännande tävlingar och skidåkning på högsta nivå. Vädret bjöd dock på snö och vind men det var inget som hindrade tävlingarna från att genomföras.  

– Det var spökiga förhållanden men det fungerade bra ändå. Alla trotsade vädret och körde sitt egna race så det blev bra tillslut, säger Martin Nordqvist som tog hem segern i herrklassen.

Herrtävlingen höll hög klass där flera av åkarna precis var hemkomna från Europacupen i La Clusaz, Frankrike, där de presterade fina resultat. Axel Burmansson och Melvin Morén tog hem andra- respektive tredjeplatsen i slopestyle. Oliver Movenius visade att formen från SST-tävlingen i Hemavan håller i sig genom att vinna big air-tävlingen.

Martin Nordqvist, Riksgränsen snowboard- och skidklubb, hanterade väderförhållande i Kläppen bäst och tog hem sin andra seger i SST denna säsong. 

– Jag fick ihop ett lite annorlunda åk med några trick som stack ut lite mer än vad de andra gjorde, och det gick vägen för mig, säger han.

Dagens seger innebär också att det är andra gången som han tar del av Svenska Spels Hejapris. Hejapriset består av 10 000 kronor där hälften är tävlings- och träningsbidrag till åkaren och andra hälften går till deras klubb för att gynna gräsrotsverksamheten. För Martin Nordqvist, som tävlar på Europacupen, kommer pengarna väl till användning.

– Det är underbart verkligen. Det underlättar att resa, träna och tävla på olika ställen. Pengarna går oavkortat till skidåkningen, säger Martin Nordqvist.

I tre av tre möjliga deltävlingar i Swedish Slopestyle Tour har segern i herrklassen gått till en åkare tävlandes för Riksgränsen snowboard- och skidklubb (RISK). Martin Nordqvist har tagit hem två av dem och däremellan var det Oliver Movenius som såg till att segersviten höll. Deras segrar innebär extra pengar till klubbkassan tack vara Svenska Spels Hejapris.

– Vid tidigare tillfälle så ville RISK faktiskt ge tillbaka pengarna till mig och Oliver så det känns jättebra, men samtidigt så tycker jag ändå att de är värda pengarna. Så om de vill behålla dem så kan de göra de med gott samvete, säger Martin Nordqvist.

De egna prispengarna kommer Martin Nordqvist att få användning för direkt eftersom han redan på torsdag åker ner till Davos, Schweiz, där nästa Europacup väntar.

220212-500-SST-Martin-DANIEL-BERNSTÅL.jpgMartin Nordqvist segrare i herrklassen. Foto: Daniel Bernstål.  

Hejapriset till UHSK och Tuva för andra gången 

Även på damsidan höll tävlingen hög nivå med deltagare som precis tävlat på Europacupen. Segern och Hejapriset gick till Tuva Skanderby, UHSK, som nyligen tog hem en fjärdeplats i La Clusaz, Frankrike.

­– Det känns jätteroligt. Både att det finns möjlighet att få ett sådant pris på svenska tävlingar och att man kan ge tillbaka till klubben, säger Tuva Skanderby.

Hejapriset delar hon för andra gången denna säsong med hemmaklubben Umeå Skidklubb. Och Tuva Skanderby har redan sett resultat av prispengarna som de fått tack vara henne.

 – Jag vet att de i alla fall har fått lite bättre rails i hemmabacken Bräntberget, och det är kul att se hur verksamheten utvecklas, säger Tuva Skanderby.

Eftersom Tuva Skanderby både tävlar här i Sverige och ute på Europacupen sitter lite extra pengar till reskassan fint.

­– Pengarna går till resor och boende på tävlingar, säger hon.

Med två segrar av tre möjliga hittills på Swedish Slopestyle Tour har Tuva Skanderby gett sig själv fina förutsättningar att ta hem totalen. I seniorklasserna är det inte bara ära och prestige som står på spel. Totalvinnaren i dam- respektive herrklassen kommer tilldelas 15 000 kronor var i prispengar som går direkt till dem själva. Det är med andra ord spännande tävlingar som väntar. Men innan vi vet vem som vinner totalen väntar fler tävlingar både i Sverige och utomlands för Tuva Skanderby.

– Jag har inte helt bestämt än men jag ska försöka köra alla SST-tävlingar och sen får vi se om det blir någon fler Europacup och eventuellt någon tävling i Finland eller Norge, säger Tuva Skanderby.

220212-500-SST-Tuva-DANIEL-BERNSTÅL.jpgTuva Skanderby segrare i damklassen. Foto: Daniel Bernstål. 

Viktig tävling för juniorerna – JVM plats till Estrid och Frans 

På Swedish Slopestyle Tour kan alla vara med och tävla. Allt ifrån barn i kidsklassen upp till världens bästa freeskiåkare i seniorklassen. För juniorerna har de tre först tävlingar betytt lite extra mycket eftersom det i början på mars väntar ett junior-VM. Tävlingen här i Kläppen var sista chansen att visa framfötterna innan det avgörs vilka åkare som får representera de svenska färgerna i Leysin, Schweiz. Den åkare som leder totalrankingen efter lördagens tävling i Kläppen kommer erbjudas en av platserna till Junior-VM. 

Inför tävlingen här i Kläppen var det Frans Nederberg, UHSK, som låg i toppen av herrtotalen efter en seger och en sjundeplats. På andraplats hittade vi Ludvig Söderman, TIK Fjällvinde, och på en tredjeplats låg Vilmer Thomas, UHSK.

På damsidan var det Estrid Fahlen, UHSK, som var rankad bäst medan klubbkompisen Ronja Ferry låg på en andraplats.

I den tredje deltävlingen här i Kläppen var det Estrid Fahlen och Rasmus Persson som tog hem segern på dam- respektive herrsidan i juniorklassen. Det innebär att Estrid Fahlen och Frans Norderberg behåller ledningen i totalen och erbjuds varsin plats till Junior-VM. Stort grattis till er!

Nu återstår det att vilka fler åkare som blir uttagna till junior-VM. Mästerskapet avgörs 7–13 mars i Leysin, Schweiz, och den fullständiga uttagningen kommer att presenteras när den är klar.

Nästa stopp för Swedish Slopestyle Tour är den 20 mars i Järvsö.  

220212-500-SST-start-DANIEL-BERNSTÅL.jpgI SST finns det en tävlingsklass för alla åldrar. Foto: Daniel Bernstål. 

Resultat Swedish Slopestyle Tour Kläppen 

Senior herrar 

1) Martin Nordqvist, RISK
2) Axel Burmansson, Sälens IF
3) Joar Nordmark Björnström, Gällivare SK Freeski & Snowboard

Senior damer

1) Tuva Skanderby, UHSK
2) Stina Sjögren, Sälens IF

Junior herrar 

1) Rasmus Persson, Sälens IF
2) Theo Thoren, Sälens IF
3) Frans Nederberg, UHSK

Junior damer  

1) Estrid Fahlen, UHSK

LÄS MER: Fullständig resultatlista för samtliga klasser.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info