Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Steffen Axel Burmansson slutade sexa i big air på Junior-VM.

Axel Burmansson nära pallen på JVM i big air

10 MAR 2022 21:19
Axel Burmansson, Sälens IF, tog hem en sjätteplats på Junior-VM i big air och blev bäste svensk. På tjejsidan landade Estrid Fahlén, UHSK, ett nytt trick och visade att hon är bäst när det gäller som mest.
  • Uppdaterad: 10 MAR 2022 21:19

Första delen av Junior-VM i Leysin, Schweiz, är avklarad och de svenska åkarna har levererat både bra resultat och utvecklats i sin åkning. För de flesta åkarna i den svenska truppen är Junior-VM också internationell tävlingsdebut vilket innebär att både tävlingsformatet och motståndet ser lite annorlunda ut. Men efter den första av två tävlingar har freeskiåkarna visat att de är med och slåss om topplaceringarna även internationellt.

– Det har varit väldigt bra progression. Utvecklingen hos åkarna har verkligen gått spikrakt upp. Tjejerna har fått hoppa och snurra i större hopp än vad de någonsin gjort tidigare och killarna har fått sätta ihop ett helt åk med svåra trick, säger Calle Sköld som är tränare för utvecklingslandslaget.  

Under onsdagen inledde freeskiåkarna tävlandet med kval i big air. På tjejsidan var det Estrid Fahlén, UHSK, som representerade Sverige. Hon visade sin allra bästa åkning och gjorde trick som hon tidigare aldrig hade landat. I den tuffa konurrensen som Junior-VM innebär räcket det till en femtondeplats.  

– Estrid gjorde det riktigt bra. Hon satte sin första 720 på tävling i sitt andra åk. Det var väldigt bra men det var tuff konkurrens. Det var riktigt nära, hade hon fått en bättre grab så hade det kanske räckt till final, säger Calle Sköld som är tränare för utvecklingslandslaget.

På killsidan var Frans Nederberg, UHSK och Axel Burmansson, Sälens IF, med i kampen om finalplatserna. I kvalet var det Axel Burmansson som lyckades bäst när han gick vidare till torsdagens final.

Testade nytt trick i finalen 

Torsdagens final kördes med samma upplägg som i världscupen vilket innebar att de två bästa olika tricken av tre räknades. Axel Burmansson ställde ner sina två förta åk perfekt och var verkligen med i kampen om medaljerna. I det tredje och sista hoppet testade han till och med ett trick han aldrig gjort tidigare.

– Jag ville steppa upp andra åket lite och göra ett svårare trick som jag aldrig har testat förut på snö. Jag har tränat lite på det på bagen i Kläppen innan men jag kände att det var läge att göra det nu. Så då gick jag för det och tyvärr hade jag lite för lite fart. Hade jag flugit en halvmeter längre tror jag att jag hade ställt ner det och då hade det nog kunnat leda till lite andra placeringar till och med, säger han.

Att för första gången göra ett nytt trick, och det på tävling dessutom, är inget som skämmer honom.

­– Jag skulle mer säga att det är kul. Det är det som är grejen med sport, att man måste utmana sig själv till fullo. Speciellt i tävlingssammanhang har man redan mycket adrenalin i kroppen och då blir det en extra ”boost” när man testar något nytt, säger Axel Burmansson.

Den imponerade åkningen räckte till en sjätteplats på Junior-VM i big air.

– Det känns helt otroligt faktiskt. Det var inte det jag hade tänkt skulle hända när jag åkte hit, men riktigt kul att det blev så. Det är gött häng på star och alla peppar varandra och är glada för varandras skull, så det är riktigt kul att man får vara där och dela den glädjen, säger Axel Burmansson.  

220310-JVM-Axel-BA-MARTIN-STEFFEN.jpg
Axel Burmansson på Junior-VM i Leysin, Schweiz. Foto: Martin Steffen. 

Nu ska freeskiåkarna ladda om och gör sig redo för slopestyle. Redan i morgon är det träning på schemat och på lördag är det sedan dags för kval. Kvalet går att följa via live scoring i appen FEM live. Söndagens final går sen att se live på Youtube.

Resultat Junior-VM big air 

Damer

1) Brynn Johston, CAN 
2) Kathryn Gray, USA
3) Jade Michaud, FRA
15) Estrid Fahlen

Herrar

1) Troy Podmilsak, USA
2) Luca Harrington, NZL
3) Leo Landroe, NOR
6) Axel Burmansson
36) Frans Nederberg

LÄS MER: Fullständig resultatlista och kalender.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info