Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån Jesper Tjäder, Hugo Burvall, Oliwer Magnusson och Henrik Harlaut.

Big air gör debut på OS för freeskiåkarna

05 FEB 2022 18:01
På måndag gör big air debut på OS för freeskiåkarna. Kvalet ska avgöra vilka tolv åkare som går vidare till final. Sverige har fyra åkare på start som alla har chansen att slåss om medaljerna, däribland den regerande världsmästaren Oliwer Magnusson.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 17:27

Fyra svenska freeskiåkare är redo att slåss om finalplatserna när big air gör debut på OS-programmet. I den svenska truppen finns bland annat den regerande världsmästaren, och fanbäraren, Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK.

– Det var coolt och speciellt att bära flaggan. Jag var faktiskt jättenervös, men det gick, säger Oliwer Magnusson efter fredagens invigning.

21-åriga Oliwer Magnusson har ett OS i bagaget sedan tidigare. I PyeongChang 2018 slutade han på en 18e plats i slopestyle. Sedan dess har big air tillkommit på OS-programmet och Oliwer Magnusson har tagit plats i världstoppen. Denna gång är det medaljerna han siktar på.

– Målet är helt klart att ta medalj, det är det jag vill göra. Sen kan allt hända, men det är klart att det är målet när man kommer hit och tävlar, säger han.  

Henrik Harlaut, Åre SLK, har under karriären tagit hela åtta X-games guld och har även en medalj från VM i big air. En OS-medalj är i princip det enda han saknar till samlingen och nu under mästerskapet har han chansen i både big air och slopestyle. Först ut är big air där kvalet avgörs på måndag.

– Att få ta en medalj hade varit superduper kul, verkligen. Men först och främst är målet att ta sig vidare till final. Drömmen är att ta medalj och målet är att göra så bra ifrån mig som jag kan. Landa de tricken jag har tänkt och göra det på bästa sätt, säger Henrik Harlaut.

OS i Peking blir Henrik Harlauts tredje mästerskap. Trots rutinen känns det lite speciellt att vara på plats i OS-byn.

– Det känns inte som vilken tävling som helst. Men jag försöker att inte göra en så stor grej av det. Jag försöker tänka som jag brukar göra när jag har gjort som bäst ifrån mig. Jag ser fram emot det väldigt mycket och tar det inte för givet. Men jag gör inget som jag inte brukar göra, säger han.  

220205-500-OS-FS-bigair-NIKLAS-ERIKSSON.jpg
Den svenska truppen är laddade och redo för big air-kval på måndag. Foto: Niklas Eriksson.

Även Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK, gör sitt tredje OS här i Peking. Även om det är första gången som big air är med på OS så är det inte första gången som freeskiåkarna tävlar på Shougang arena. Jepser Tjäder har en tredjeplats med sig i bagaget från världscuptävlingen som arrangerades här 2019.

– Hoppet är väldigt likt, kanske exakt samma som det var då, och det fungerade ju bra sist. Det här är ett extremt bra city big air-hopp. Jag vet inte om det blir så mycket bättre, så det passar ju bra för ett OS, säger Jesper Tjäder.  

Under OS kommer det bjudas på häftiga trick som vi kanske aldrig har sett i tävlingssammanhang förut. Jesper Tjäder är en av de som vill testa något nytt.

– På träningen idag fick jag göra tricket som jag har varit mest fundersam på. Det har jag bara gjort två eller tre gånger förut på snö. Jag fick göra det två gånger idag så nu vet jag att det sitter, säger han.

I en trupp med både mycket rutin och toppresultat är Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, den enda som gör OS-debut. Men han är en debutant med rutin som tog sin första pallplats på världscupen 2017. Även denna säsong har han visat att han är med och slåss om topplaceringarna med en sjätteplats som bäst från världscupen i Mammoth Mountain, USA. Som debutant på OS kan det vara mycket nytt att ta in, men vad som inte skiljer sig från andra tävlingar är skidåkningen.

– Det var häftigt att vara med på invigning, coolt att gå därute. Det är mycket som händer runt om kring och så men när man väl är där och shreddar så åker man ju med samma folk så jag tror ändå att jag kan hantera det ganska bra, säger Hugo Burvall.

Och han har en tydligt plan för OS-debuten.  

– Jag tänker som jag har planerat innan. Att hålla det på en hög nivå men inte göra något helt galet, det är väl det som är receptet. Jag vet vad jag ska göra och har känt på det nu på träningen, säger han.  

I kvalet gäller det att vara en av de tolv bästa för att gå vidare till onsdagens final. Alla åkare får göra tre åk var där de två bästa olika tricken räknas. Måndagens kval inleds kl.02.30 då damerna ska göra upp om finalplatserna. Herrarna börjar kl.06.30 där hela den svenska truppen har potential att nå final.

Svenska åkare

Henrik Harlaut, ÅRE SLK
Hugo Burvall, SUNDSVALLS SLK
Jesper Tjäder, ÖSTERSUND-FRÖSÖ SLK
Oliwer Magnusson, ÖSTERSUND-FRÖSÖ SLK

OS-program big air freeski

Datum 

Tid (svensk) Disciplin  Sändning 
Måndag 7 februari  02.30 Kval damer Discovery+, Eurosport 2
Måndag 7 februari  06.30 Kval herrar  Discovety+
Tisdag 8 februari  03.00 Final damer  Discovery+, Eurosport 2
Onsdag 9 februari  04.00 Final herrar  Discovery+, Eurosport 2

LÄS MER: Fullständigt program, start- och resultatlistor.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info