Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIS Jesper Tjäder, Henrik Harlaut, Isak Davidsson, Hugo Burvall och Oliwer Magnusson.

Freeskiåkarna tillbaka på världscupen efter OS-succén

09 MAR 2022 18:37
Efter medaljsuccén på OS är freeskiåkarna nu tillbaka på världscupen. Denna vecka är det slopestyle i Tinges, Frankrike, som väntar. Där jagar de  topplaceringar i totala världscupen för att få så många startplatser som möjligt till nästa säsong.
  • Skapad: 09 MAR 2022 18:37

Efter succén på OS där freeskiåkarna plockade hem två medaljer på två tävlingar har det nu återigen blivit dags att tävla på världscupen. Denna vecka är det Tignes, Frankrike, som står som värd för tävlingarna och slopestyle står på schemat. På plats i Frankrike finns hela fem svenska åkare, med andra ord både ett stort och starkt gäng. Nu återstår endast två världscuptävlingar denna säsong är lagets gemensamma mål att ta topplaceringar i totalen.   

– Vi pratade ihop oss innan säsongen om att inte avsluta säsongen efter OS. Det gemensamma målet för laget att sätta ner åk och komma topp-30 för att skrapa ihop så mycket världscuppoäng som möjligt. För ju fler åkare vi har topp-20 i totalen, ju fler startplatser på världscupen kan det resultera i, säger Niklas Eriksson, förbundskapten för freeskilandslaget.

Tignes har under de första dagarna bjudit på vårkänslor och fina förhållanden. Slopestylebanan har dock nåts av en del kritik, men de svenska åkarna har anpassat sig efter förhållandena och är nöjda med träningen.  

– Det var många som klagade och tyckte att det inte var världscupsnivå på den. Men man kan kanske inte åka på varje tävling och förvänta sig att man kan göra sina absolut största trick hela tiden. Nu är det såhär det ser ut, man får ta ner åkningen och anpassa efter banan och göra det bästa av det istället för att hänga upp sig. Träningen har gått bra för alla våra åkare, så det var roligt för oss, säger Niklas Eriksson.

Under OS levererade Oliwer Magnusson stabila resultat när han slutade fyra i big air och gick vidare till final i slopestyle. Efter några veckors uppehåll från tävlandet är han nu redo att ta sig ann världscupen igen.  

– Det har varit skönt att vara hemma och få en re-start, men det ska bli kul att dra igång igen, säger han.  

Oliwer Magnusson är säkerheten själv och har gått till final i alla tävlingar utom en denna säsong. Med två fjärdeplatser som bäst har han ännu inte tagit sig upp på pallen.

– Jag siktar på att ta mig till final och göra ett bra åk och få med mig ett rätt bra resultat. Det är klart jag vill upp på pallen men samtidigt vill jag inte gå in med mindsetet att jag måste göra det, utan jag vill bara göra ett bra resultat. Men det hade varit extra roligt med det, med det är inte målet, säger Oliwer Magnusson. 

För Isak Davidsson, som var med och kämpade om den sista platsen till OS, har det varit ett långt tävlingsuppehåll medan lagkamraterna varit i Peking. Därför är han nu extra redo att vara tillbaka på start i världscupen.

– Jag har haft ett ganska långt break nu när det har varit OS så det känns kul att vara tillbaka i tävlingscirkusen och vara lite nervös igen, det är alltid roligt, säger han.

Under tiden har han haft möjligheten att träna in nya trick.

– Jag har åkt lite i hemmabacken och i Kläppen och tränat på trick så nu har man nya tricks man kan lägga fram på bordet inför den här tävlingen, säger Isak Davidsson.  

Isak Davidsson gör denna vinter sin första hela säsong på världscupen. I tävlingarna innan OS visade han verkligen att det är i världseliten som han hör hemma. Nu siktar han på att fortsätta på samma spår.

– Jag vill bara fortsätta på samma sätt som innan. Försöka göra så bra jag kan och komma topp-20 i rankingen. Så det är målet, att stå ner bra åk och ta sig till final. Och att ha jäkla roligt på vägen, det är väl alltid det största målet, säger han.

På torsdagens kval kommer herrarna att vara uppdelade i två heat där de åtta bästa från varje tar sig vidare till final. På fredag är det sedan dags för damerna att kvala. Finalerna för både damerna och herrarna kommer avgöras på lördag kl.12.30 och sänds dirket på Viaplay Vinter.

Svenska åkare 

Henrik Harlaut, Åre SLK
Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
Isak Davidsson, Bjursås IK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK

Program världscupen Tignes 

Datum  Tid  Disciplin 
Torsdag 10/3  10.15/13.45  Slopestyle kval herrar heat 1/heat 2
Fredag 11/3  09.30 Slopestyle kval damer 
Lördag 12/3  12.30 Slopestyle final damer & herrar   

LÄS MER: Fullständigt program och resultatlista.   

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info