Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Jesper Tjäder slutade tre på världscupen i Tignes, Frankrike.

Hård vind gav Jesper Tjäder tredjeplats på världscupen

12 MAR 2022 14:08
Jesper Tjäder kammade hem en lite överraskande men välförtjänt tredjeplats på världscupen i Frankrike. Detta efter att finalen var tvungen att ställas in på grund av hård vind. Även Hugo Burvall fick med sig ett fint resultat när han slutade sexa.
  • Skapad: 12 MAR 2022 14:08

Efter inledande dagar med sol har Tinges, Frankrike, kämpat mot vinden. Damernas kval som skulle avgjorts igår fick ställas in med ambitionen att det skulle gå att genomföra finalerna under lördagen. Men idag var vinden ännu kraftigare och satte stopp för tävlingarna. Istället var det resultatet från torsdagens kval som avgjorde herrarnas slopestyle på världscupen. Det innebar att Jesper Tjäder kammade hem en lite överraskande men välförtjänt tredjeplats.

– Jag tror att det är tredje gången det här händer för mig i världscupen, så den här typen av podium verkar förfölja mig, säger Jesper Tjäder.  

Trots att det inte blev någon final var beslutet att gå på resultatet från kvalet det mest rättvisa. I kvalet var förutsättningarna perfekta och det fanns inga yttre förhållanden som påverkade åkarna.

– Det var inte så bra idag och vi hade ganska lyckat kval där det var perfekt väder. Jag är nöjd med min åkning i kvalet ändå och det här var det bäst alternativet, men det känns inte som en riktig pallplats, men man klagar inte, säger Jesper Tjäder.

För Jesper Tjäder innebar dagens resultat att han tog andra raka pallplatsen i slopestyle. Ett bevis på att formen är god vilket lovar gott inför världscupfinalen om två veckor.

Hugo Burvall, som gjorde två stabila och bra åk i kvalet, slutade på en sjätteplats när finalerna ställdes in. Med tanke på att han har trivts bra i slopestylebanan var det en liten besvikelse att han inte fick visa vad han går för även i en final. Men med tanke på förutsättningarna är han nöjd med resultatet.

– Det var ju lite tråkigt att det inte blev av för åkningen har känts riktigt bra här. Men en sjätteplats är väl bara att tacka och ta emot, speciellt på en sådan här dag när det kan hända lite vad som helst annars, säger Hugo Burvall.

Sjätteplatsen ger båda fina världscuppoäng och är ett kvitto på att åkningen finns där.

– Jag gjorde två små missar i kvalåket och så här i efterhand var det synd att man inte fick ner ett perfekt åk, men jag är ändå nöjd att jag ställde ner två åk. Man ska väl alltid vara nöjd med en sjätteplats på en världscup, säger Hugo Burvall.

För Oliwer Magnusson resulterade den inställda finalen i en trettondeplats.

– Det var såklart lite tråkigt att finalen blev inställd, men det är inget jag kan påverka. Jag siktade på att gå till final och gjorde det. Sen hade jag planerat att göra ett bättre åk där, säger han.

De fina svenska resultaten gör att åkarna får med sig många värdefulla världscuppoäng. Nu återstår endast en tävling denna säsong och inför världscupavslutningen ser de svenska förutsättningarna goda ut.    

– Efter dagens resultat så tror jag att både Jesper, Hugo, Oliwer och Isak hoppar in topp-20 i totalen, så det är bra. Vi har ett bra momentum nu när vi ska åka till världscupen i Silvaplana, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.   

Brik Ruud från Norge var bäst i kvalet och tog därmed hem segern i dagens tävling. Tvåa blev kanadensaren Max Moffat. För damernas del, som på grund av vinden varken kunde genomföra kval eller final, var världscupen i Tignes tyvärr tvungen att ställas in helt.  

Världscupavslutningen i Silvaplana avgörs 24–26 mars.

Resultat slopestyle världscupen Tignes

Herrar  

1) Birk Ruud, NOR, 88.50p
2) Max Moffat, CAN, 87.25p
3) Jesper Tjäder, 86.00p
6) Hugo Burvall, 83.50p
13) Oliwer Magnusson, 81.50p
22) Isak Davidsson, 73.50p
50) Henrik Harlaut, 19.25p  

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info