Hoppa till sidans innehåll
Foto: Shannon Sweeney/FIS Isak Davidsson, Bjursås IK.

Hugo Burvall bäste svensk på världscupen i Frankrike

16 JAN 2022 13:30
Den sista världscuptävlingen innan OS är avgjord. Hugo Burvall blev bäste svensk med en 12 plats tätt följt av Isak Davidsson som slutade på plats 13. Nu har åkarna gjort sitt och det är upp till SOK att ta ut den sista OS-platsen.
  • Skapad: 16 JAN 2022 13:30

Förutsättningarna i Font Romeu, Frankrike, var perfekta när finalen i den sista världscuptävlingen innan OS skulle avgöras. Åtta damer och tolv herrar slogs om pallplatserna och för svensk del kämpade Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, och Isak Davidsson, Bjursås IK, om den sista svenska platsen till OS.  

Hugo Burvall tog hem en sjätteplats på den senaste världscuptävling och hade inför dagens tävling gett sig själv bra förutsättningar. Han öppnade upp för Isak Davidsson när han ramlade i det första åket.

Isak Davidsson började sitt första åk väldigt bra på hoppdelen men ramlade tyvärr på den första railen. Det innebar att både Hugo Burvall och Isak Davidsson hade pressen på sig inför det andra åket där de var tvungna att leverera.

I det andra åket lyckades Hugo Burvall sätta ner ett helt åk men en miss på andra hoppet gjorde att det inte gav den högsta poängen.

– Åkningen kändes bra, jag hade lite problem med en miss i åket så att man inte fick ner någon superpoäng. Men jag är glad över att vara i final och ställa ner det och såklart lättad nu när hela det här OS racet är över, säger Hugo Burvall.

Isak Davidsson hade ett väldigt bra åk på gång i det andra åket. Det såg stabilt ut hela vägen ner till den näst sista railen där han tyvärr ramlade och chansen till en topplacering försvann.

– När man inte sätter första åket får man nerverna på utsidan. Men jag tänkte att det har gått bra hela träningen så varför skulle det inte gå bra nu. Sen så kom jag upp bra på den andra railen men så halkade jag. Så det var riktigt segt, säger Isak Davidsson. 

Hugo Bruvall och Isak Davidsson har nu gjort sitt i kampen om den sista OS-platsen. Nu är det upp till Sveriges Olympiska Kommitté att avgöra vem som ska få åka till OS i Peking.

– Det är väl lite skönt att det är över och man är lite lättad. Det är klart att det har varit en press och de här tävlingarna nu har inte varit som vilken som helst. Man har ju gått runt och tänkt på OS sen förra säsongen så det har varit fullt fokus på det hur länge som helst. Nu är det bara att släppa all den där pressen, säger Hugo Burvall.

Även Isak Davidsson, som slutade på en 13 plats i dagens tävling, är lättad över att kampen är över, även om han är lite besviken efter dagens resultat. 

– Det är över nu i alla fall. Det känns inte jättebra, om jag sa att det var bra då skulle jag ljuga. Men man är ju ändå alltid nöjd över att komma till final, sen så är det riktigt segt att inte få stå ner ett helt åk, säger han.

Vem som får den sista platsen till OS kommer att presenternas inom de närmsta dagarna.

Här näst väntar X-games i Aspen, USA, för vissa av landslagsåkarna. Sen är det fullt fokus på OS som gäller. 

Resultat världscupen Font Romeu, slopestyle

Damer 

1) Tess Ledeux, FRA, 86.46p
2) Marin Hamill, USA, 73.56p
3) Lara Wolf, AUT, 66.16p

Herrar

1) Andri Ragettli, SUI, 86.36p
2) Ben, Barclay, NZL, 82.71p
3) Edouard Therriault, CAN, 81.71p
12) Hugo Burvall, 51.01p
13) Isak Davidsson, 34.78p

LÄS MER: Fullständig resultatlista och kalender.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info