Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kristofer Fahlgren Både Hugo Burvall och Isak Davidsson tog sig vidare till final.

Hugo och Isak vidare till final – kamp om sista OS-platsen

14 JAN 2022 17:33
Kampen om den sista OS-platsen lever vidare. Både Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, och Isak Davidsson, Bjursås IK, tog sig vidare från dagens kval till final. På söndag blir det riktigt spännande när sista världscupen innan OS ska avgöras.
  • Skapad: 14 JAN 2022 17:33

Det är ännu inte klart vem som tar den fjärde och sista platsen till OS. Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, och Isak Davidsson, Bjursås IK, kämpar ända in på målsnöret om den sista platsen. Och kampen lever vidare efter att både Hugo Burvall och Isak Davidsson idag tog sig vidare från kvalet till söndagens final.

I slopestylekvalet var åkarna uppdelade i två heat där de åtta bästa från varje tog sig vidare till final. Både Hugo Burvall och Isak Davidsso körde i det andra heatet.

Isak Davidsson inledde kvalet med 74.76 poäng i det första åket och låg på en femteplats när alla hade kört en gång. Poängen från det första åket räckte och han tog sig vidare till final på en sjätteplats.

– Det började med att jag hade en riktigt dålig träning, nog den sämsta jag har haft på länge. Jag ramlade rätt mycket och hade lite problem med farten och så. Sista åket innan kvalet satte jag ner allt ihop. I första åket landade jag ett helt okej åk, det var inte det svåraste, man har mer att ge. Men det kändes jäkla bra, säger Isak Davidsson.

För att vara säker på att få en plats i finalen planerade han att göra ett svårare andraåk.

– Inför andra tänkte jag att jag skulle steppa upp det lite och försöka få in lite mer poäng. Men då gick jag lite stort på en railen så då vart det inge bra av det, men första poängen räckte så det var skönt, säger han.

Det var ett stabilt och säkert åk som tog honom till final och väl där planerar han att göra det ännu mer avancerat.

– Då ändras planen lite. Nu var mest målet att ta sig till final och den planen lyckades vi med båda jag och Hugo. Nu blir det extra spännande inför sista tävlingen, säger Isak Davidsson.

Kompisar som slåss om OS-plats 

Spännande kommer det minst sagt att bli i söndagens final där landslagskompisarna gör upp om den sista OS-platsen. Men trots kampen dem emellan är det inget som står ivägen för vänskapen.

–  Vi är ”best buddies” jag och Hugo, det är ingen ”beef” mellan oss. No hard feelings, säger Isak Davidsson.

Kompisen Hugo Burvall fick 53.58 poäng i det första åket och låg utanför de åtta bästa när alla hade åkt en gång. Det innebar att han var tvungen att förbättra poängen i det andra åket för att nå final.

– Första åket gjorde jag en liten miss och jag hade hört att domarna var rätt hårda med missarna. Då behövde jag ju ställa ner andra och det var en lång väntan där till start, säger Hugo Burvall.  

Hugo Burvall lyckades hålla nerverna i styr och fick ner ett bättre andraåk.

– Det var bara att ta det så lugnt man kunde och sen lyckades jag sätta det, säger han.

Det andra åket gav 69.78 poäng och han klättrade upp till en åttondeplats. Efter åket blev det en nervös väntan på om han skulle få behålla åttondeplatsen och därmed nå final. När alla hade åkt stod det klart att Hugo Burvall knep den sista platsen in till finalen som körs på söndag.

– Det blev ju sjukt nervöst på slutet när jag låg på sista kvalplatsen och det var fyra kvar. Man är bara glad att vi har gjort det här och man lyckades klara av pressen. Nu är det bara att vända bladet till finalen, säger han.

Och enligt Hugo Burvall själv kan det vara en fördel att precis ta sig till final.

– Det är som en slutspelsmatch i hockey men man tar sig vidare till nästa rond och då kommer man dit med mer energi och pepp. Så nu kommer det nog kännas skitbra på söndag, säger Hugo Burvall.

Henrik Harlaut stod över dagens kval efter och vilade kroppen efter kraschen som han gjorde igår.

Finalen avgörs på söndag klockan 10.25 och sänds live på Viaplay Vinter, det vill ni inte missa!

LÄS MER: Fullständig start- och resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info