Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIS Jesper Tjäder på världscupen i Tignes, Frankrike.

Jesper, Hugo och Oliwer vidare till slopestylefinal

10 MAR 2022 18:47
Tre av fem svenskar tog sig vidare till final på världscupen i Tignes, Frankrike. Bronsmedaljören Jesper Tjäder visade att OS-formen håller i sig när han slutade trea i kvalet. Hugo Burvall och Oliwer Magnusson gör honom sällskap i lördagens final.
  • Skapad: 10 MAR 2022 18:47

Det svenska freeskilandslaget stod för en stark laginsats i kvalet på världscupen i Tignes, Frankrike. Hela tre av fem åkare tog sig enkelt vidare till slopestylefinalen som avgörs på lördag. Jesper Tjäder var bäst av de svenska åkarna och tog sig vidare på en tredjeplats.

Första heatet avgjordes under förmiddagen där fyra av de fem svenskarna fanns med. Det bästa åket av två räknades men för Jesper Tjäder, som fick 86.00 poäng i båda sina åk, var det inget som spelade någon roll.

– Jag tyckte att båda åken hade lite micro-misstag, inget av dem var egentligen perfekt, men det blev ju två lika scores. Jag gjorde samma åk andra åket fast med ett bättre railtrick, men jag gjorde lite större missar i andra åket på hoppen så det gick jämt ut, säger Jesper Tjäder.

Tävlingen Tignes är precsom för övriga laget Jesper Tjäders första sedan OS. Där avslutade han på topp med ett brons i just slopestyle, något som stärkt självförtroendet.

– Det är skönt att vara tillbaka och det är alltid jul att tävla. Det är också roligt att vara på ett nytt ställe som man inte har varit på. Och så har man lite trygghet med en bra prestation i ryggen så man känner kanske inte samma press, säger han.  

Hugo Burvall, som tyvärr missade final i både big air och slopestyle under OS, fick idag sin revansch. Även han ställde ner två åk bra och stabila åk där det andra gav honom 83.50 poäng och en femteplats i heat ett.

220310-500-vc-slopestyle-Hugo-FIS.jpg
Hugo Burvall gjorde två bra åk och kvalade som femma. Foto: FIS 

För de övriga två svenskarna i heat ett blev det tyvärr ingen final. Trots att Isak Davidsson lyckades höja sin poäng i det andra åket räckte det inte riktigt hela vägen till final. Henrik Harlaut fick tyvärr inte ner två hela åka utan misstag och får istället ladda om inför världscupfinalen om två veckor.

– Det var synd på Isak, han gjorde ett jättebra åk men fick kanske inte den poängen som han hade hoppats på, men prestationsmässigt var det bra. Henrik fick tyvärr inte till det idag, men det blev ändå en bra dag i slutändan, säger förbundskapten Niklas Eriksson.  

Efter lunch var det sedan dags för heat två att gå av stapeln där Oliwer Magnusson fanns med som enda svensk. Båda hans kvalåk var tillräckligt bra för att ta honom vidare till final men det var det sista som gav högst poäng och en fjärdeplats i heatet.

– Det kändes stabilt. Första åket misslyckads jag lite på första railen, men jag gled ändå hela i alla fall. I andra körde jag samma åk fast en 270 till på första railen. I finalen tänker jag göra ett lite bättre hoppåk, det är planen i alla fall, säger han.  

Bäst i kvalet var Birk Ruud från Norge som fick 88.50 poäng. Lördagens final sänds direkt kl.12.20 på Viaplay Vinter.

220310-500-vc-slopetyle-Oliwer-FIS.jpg
I finalen planerar Oliwer Magnusson att göra svårare trick på hoppen. Foto: FIS. 

LÄS MER: Fullständig start- och resultatlista.   

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info