Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kristofer Fahlgren Jesper Tjäder tar hem bronsmedaljen i slopestyle på OS i Peking.

Jesper Tjäder tar OS-brons i slopestyle

16 FEB 2022 09:36
Jesper Tjäder tar brons i slopestyle på OS i Peking 2022. Han satte ribban högt redan i det första åket vilket räckte hela vägen till medalj. Oliwer Magnusson visade att han var i finalen för att slåss om medaljerna men det blev en elfteplats.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 17:22

Tolv åkare från sju olika nationer fanns representerade när freeskiåkarnas OS-final i slopestyle gick av stapeln. För svensk del var det Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, båda tävlandes för Östersund-Frösö SLK, som var med i kampen om de prestigefyllda medaljerna. Till skillnad från gårdagens kval, där det bästa åket av två räknades, var det idag det bästa åket av tre som gällde. Något som bäddade för ännu högre nivå och större satsning av åkarna.

Oliwer Magnusson kvalade som tolfte och sista man vilket innebar att han var fört ut av alla i finalen. I det första åket steppade han upp svårighetsgraden på de två första railsen och satta dem bra. På den tredje railen ramlade han tyvärr och fick sikta in sig på de två kommande åken.

Jesper Tjäder, som kvalade som fjärde åkare, inledde finalen stabilt med ett felfritt åk. Han steppade upp både railsen och hoppen ifrån kvalåket och gjorde bland annat en riktigt snygg switch trippel 1260 i det andar hoppet. För det belönades han med 85.35 poäng.

– Vi satt i gårkväll och kollade på vad alla hade fått för poäng på railsen och räknade ut vad jag kunde ändra för att få högre poäng utan att det var för svårt, för vi har ändå bara 45 minuter träning. För att nå podium måste man göra något speciellt, säger Jesper Tjäder.  

Efter det första åket låg Jesper Tjäder på en andraplats. Men eftersom finalen avgjordes i tre åk var inget avgjort. I det andra åket fick både Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder problem och ingen av dem lyckades höja poängen. Men det var fler än dem som hade det svårt och efter två avklarade åk låg Jesper Tjäder på en tredjeplats.

220216-500-OS-JT-brons-slopestyle-KRISTOFER-FAHLGREN.jpgJesper Tjäder under OS-finalen i Slopestyle. Foto: Kristofer Fahlgren.

"Det är kanske det största i min karriär hittills" 

I det tredje och sista åket var det många åkare som ville landa vad de hade planerat för att vara med i kampen om medaljerna. För Oliwer Magnusson var det vinna eller försvinna som gällde. Han krigade på och tog sig hela vägen ner till det sista hoppet innan missen kom.

– Han gick för medalj idag. På OS är det pallen eller inget som gäller, man kommer hellre sist för att man har försökt göra det bästa åket. Men det är klart att det är lite segt för Oliwer, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

Oliwer Magnusson visade att han var i finalen för att slåss om medaljerna men tyvärr stämde det inte hela vägen idag och han slutade på en elfteplats.

Inte heller Jesper Tjäder fick till det sista åket. Han fick istället nervöst stå nere i målfållan och se på när de sista åkarna försökte putta ner honom får pallen.

– Jag tror att jag underskattade mitt första åk när jag hade gjort det. Jag trodde att jag skulle behöva steppa upp det för att nå pallen. Det var kanske när jag startade mitt tredje åk som jag tänkte att det kunde räcka till pallen, för det var ändå en hög poäng, säger Jesper Tjäder.

Med de två bästa åkarna från kvalet kvar på start låg han fortfarande på en tredjeplats. Birk Ruud, Norge, ställde ner ett helt åk och domarand dröjde länge med poängen. Men det räckte inte för att gå förbi Jesper Tjäder. När inte heller sista åkaren ut fick till det var OS-medaljen ett faktum.

– Det är en sjuk känsla. Det är kanske det största i min karriär hittills. Jag har aldrig jobbat för något i åtta år, som jag har gjort för det här, det är häftigt. Varje gång man har lärt sig något nytt har jag tänkt att jag kan använda det i OS. Det senaste året har det funnits med i tanken extra mycket, jag har varit superfokuserad, säger den nyblivne bronsmedaljören.

Jesper Tjäder, som är ett stort namn inom skidvärlden, fick idag visa även resten av världen vad han går för genom att ta sin första mästerskapsmedalj.

– Prestationsmässigt har han gjort det bästa han någonsin gjort, och han får till det i en OS final. Det är iskallt att byta finalåk, det är inte många som är som Jeppe, kul att han får belöning för det, säger förbundskapten Niklas Eriksson.  

De svenska freeskiåkarna reser hem från OS med två bronsmedaljer, ett bevis på vilket framgångsrikt landslag de är.

– En medalj skulle vi lösa, men vi tar två och gör en jätteprestation som lag. Det är jättekul att Henke och Jesper får ta medalj. Båda gör sitt tredje OS och visar att man som lite äldre har rutin och kan leverera. Vi gör också en jättebra laginsats, säger Niklas Eriksson.

OS-guldet i slopestyle gick till Alexander Hall, USA, som fick dela pallen med lagkamraten Nicholas Goepper som tog silver.

Damernas slopestylefinal avgjordes igår där Mathilde Gremaud, Schweiz, tog hem OS-guldet. Hon plockade hem guldmedaljen efter att ha kvalt in som tolfte och sista åkare till finalen. Ailing Eileen Gu, Kina, plockade hem ytterligare en medalj från hemma-OS i Pekning när hon slutade på en andraplats. Bronset gick till 19-åriga Kelly Sildaru från Estland.

Innan hemfärd väntar medaljsceremoni där Jesper Tjäder ska få hänga OS-medaljen runt halsen.

– Det blir nog riktigt häftigt, då är det officiellt. Det känns inte på riktigt än så länge, säger Jesper Tjäder.

220216-200-OS-JT-brons-slopestyle-KRISTOFER-FAHLGREN.jpg   jt-200-pall.jpg

Bronsmedaljen var ett faktum. Foto: Kristofer Fahlgren.

Resultat OS slopestyle 

Damer

1) Mathilde Gremaud, SUI, 86.56p
2) Ailing Eileen Gu, CHN, 86.23p
3) Kelly Sildaru, EST 82.06p

Herrar

1) Alexander Hall, USA, 90.01p
2) Nicholas Goepper, USA, 86.48p 
3) Jesper Tjäder, 85.35p
11) Oliwer Magnusson, 40.46p
21) Henrik Harlaut
28) Hugo Burvall

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info