Hoppa till sidans innehåll
Foto: Calle Sköld Melvin Morén vann totala Europacupen och slopestylecupen.

Melvin vinner EC-totalen – får egen startplats på världscupen

21 APR 2022 18:22
Säsongen avslutades på bästa sätt när Melvin Morén vann sista Europacuptävlingen för säsongen. Vinsten innebar även att han tog hem en spännande och tight kamp om totalsegern som ger honom en personlig startplats på världscupen nästa säsong.
  • Skapad: 21 APR 2022 18:22

Europacupsäsongen för freeskiåkarna avslutades med slopestyletävling i Stubai, Österrike. Det var upplagt för spänning och tighta dueller då flera av åkarna hade chansen att ta hem den efterlängtade totalsegern där en personlig startplats på världscupen nästa säsong fanns i potten. Melvin Morén, Sälens IF, var en av de som var med i kampen om totalen. När han tog hem segern i säsongens sista tävling säkrade han också totalvinsten i Europacupen och får nu förbereda sig för en säsong på världscupen nästa vinter.  

– Det känns så jäkla skönt faktiskt. Det var egentligen bara därför jag åkte hit, för att vinna totalen eftersom jag låg så bra till. Det behövdes en vinst och då fick jag åka hit och knipa den, säger Melvin Morén.

Inför sista Europacuptävlingen slogs åtta åkare på herrsidan om totalsegern och en personlig startplats till världscupen nästa säsong. Melvin Morén låg bra till på en andraplats men en vinst i dagens tävling var nästan ett måste för att vara säker på att ta hem totalvinsten.

Dagens första, och kanske största, hinder att passera var kvalet. Endast de 16 bästa åkarna var välkomna till finalen där hela säsongen skulle avgöras. Melvin Morén inledde dagen lite skakigt när han satte sig ner i landningen under det första kvalåket. Men som tur var hade en chans till.

– Inför andra kvalåket låg han utanför final, så där var det nervigt. Men han lyckades städa upp åket och kvalade som trea, säger Calle Sköld, tränare för utvecklingslandslaget.  

När kvalet var överstökat återstod fyra av de åtta kandidaterna till totalsegern. Melvin Moréns finalavancemang gjorde att den största pressen släppte från hans axlar och i finalen ställde han ner dagens två bästa åk. Med 92.00 poäng i det andra åket var det ingen kunde utmana honom om segern varken i dagens tävling eller totala Europacupen.

– Kvalet var faktiskt det jobbigaste att köra igenom. Kommer man inte till finalen är det liksom kört. Så i finalen hade den värsta pressen släppt. I första åket ville jag ändå ställa ner ett åk så att jag kunde utgå från det, men så fick jag så pass bra poäng på det att jag ledde inför andra. Sen steppade jag upp det och fick ännu bättre poäng, säger Melvin Morén.

Segern i totala Europacupen innebär att Melvin Morén får en personlig startplats till alla big air- och slopestyletävlingar på världscupen nästa säsong.

– Det kommer bli hur kul som helst att följa med A-landslaget på resorna nästa år. Nu är det bara att ligga i hårdträning inför nästa säsong så får vi hoppas att det går bra då också, säger Melvin Morén. 

220422-500-ec-final-melvin-vinst-CALLE-SKÖLD.jpg
Melvin Morén på pallen i dagens Europacuptävling. Foto: Calle Sköld. 

Framgångsrik Europacupsäsong

Under säsongen har de svenska freeskiåkarna visat framfötterna vid flera tillfällen på Europacupen. Axel Burmansson, Melvin Morén, Oliver Moveinus, Johanna Sellman och Emil Granbom har tillsammans samlat ihop hela åtta pallplatser, varav tre segrar.

–  Det har varit en fantastisk säsong med ett fantastiskt lag. Den började lite struligt med bortfall på grund av covid. Sen hade vi superbra placeringar i La Clusaz som följdes av ett par inställda finaler som visserligen slutade det med två pallplatser. Jag tror att vi har haft pallplats på sex av sju tävlingar som vi har varit på den här säsongen och det är olika personer som har tagit dem, det visar på en stor bredd, säger Calle Sköld, tränare för utvecklingslandslaget.

Nu väntar lite vila och vårskidåkning för åkarna i utvecklingsanslaget innan förberedelserna inför nästa säsong tar vid. Med tanke på vilken topp och bredd de har visat upp denna vinter blir det spännande att följa dem på Europacupen nästa år.

Resultat Europacupen Stubai

Damer 

1) Muriel Mohr, GER
2) Lou Barin, FRA
3) Anouk Andraska, SUI

Herrar

1) Melvin Morén
2) Hannes Rudigier, AUT
3) Rodney Koford, USA

Resultat totala Europacupen Slopestyle & Big air

Damer 

1) Lou Barin, FRA
2) Jade Michaud, FRA
3) Muriel Mohr, GER

Herrar

1) Melvin Morén
2) Thierry Wili, SUI
3) Alexis Ghisleni, FRA 

16) Oliver Movenius
17) Axel Burmansson
41) Martin Nordqvist
50) Emil Granbom 
104) Fabian Agartson

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info