Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Estrid Fahlen, Frans Nederberg och Axel Burmansson.

Nu drar Junior-VM igång – så följer du tävlingarna

08 MAR 2022 21:53
I morgon startar Junior-VM på allvar för den svenska truppen. Snowboardåkarna ska kämpa om finalplatser i slopestyle medan freeskiåkarna inleder med big air-kval. Finalerna livesänds på Youtube så häng med när framtidens stjärnor tar plats.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2022 21:53

Den svensk truppen till Junior-VM är på plats i ett Leysin, Schweiz, där framtidens stjärnor ska göra upp om medaljerna. Mästerskapet blir flera av åkarnas första internationella tävling. Både en chans att visa upp sig för resten av världen men också inspireras av andra åkare och nya vänner.

Leysin har hittills bjudit på perfekta förhållanden med en park i världsklass och strålande sol. Väderprognosen för de kommande dagarna ser minst lika bra ut vilket bäddar för tävlingar på högsta nivå. Två träningsdagar är nu avklarade och de svenska åkarna trivs i parken.

– Det har varit superbra. Alla är nöjda med parken och åkningen har gått bra för alla så det är bra positivt, säger Calle Sköld, tränare för utvecklingsladslaget.  

I morgon drar mästerskapet i gång på riktigt när kval står på schemat. För snowboardåkarna är det slopestyle som gäller medan freeskiåkarna börjar med att ta sig ann big air.

– Det är ett stort och tufft startfält men vi har absolut goda chanser att slåss om finalplatserna i morgon, säger Calle Sköld.

I kvalet kommer de tio bästa tjejerna att gå vidare till final. Killarna kommer vara uppdelade i tre heat där de sex bästa åkarna från varje går vidare till final. Sebastian Framdahl, Sälens IF, är en av de åkarna som gör debut på den internationella scenen och han ser fram emot morgondagens kval.

– Träningen har gått bra, jag har landat allt i ett åk så det känns bra och jag är taggad. Jag hoppas att det är bra fart i morgon, att det inte blåser så mycket, och är bra conditions. Mitt mål är att försöka klara hela åket, säger Sebastian Framdahl.

För Sebastian Framdahl, som kör snowboard, är det slopestyle kval som gäller i morgon. För freeskiåkaren Estrid Fahlen, UHSK, är det istället kvalet i big air som får inleda Junior-VM.

­– Det är nervöst men jag är jättetaggad, det ska bli jättespännande. Jag är rädd men nu har vi tränat så det känns bra. Jag har inga förväntningar på mig själv eller så utan jag kör mitt eget race. Träningen har varit roligt och har gått helt okej, säger Estrid Fahlen.

I morgon är det dags för de svenska åkarna att göra entré på den internationella scenen när de ska kämpa om en plats till final i Junior-VM. Kvalet går att följa via live scoring i appen FEM live. Finalerna livesänds och går att följa på Youtube. Så bänka er framför teven eller kolla i mobilen när en ny generation skid- och snowboardåkare tar plats!

Svenska åkare 

Freeski

Estrid Fahlen, UHSK
Frans Nederberg, UHSK
Axel Burmansson, Sälens IF

Snowboard 

Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina Klubb
Lova Bäckström, Brälappen
Sebastian Framdahl, Sälens IF
Nias Hedberg, Sälens IF
Ruben Rosenfors, RISK  

Program Junior-VM 

Datum 

Disciplin 

Sändning

Onsdag 9 mars  Kval freeski/snowboard big air D/H Live score i appen FEM live 
Torsdag 10 mars  Final freeski/snowboard big air D/H Youtube 
Lördag 12 mars  Kval freeski/snowboard slopestyle D/H Live score i appen FEM live 
Söndag 13 mars  Final freeski/snowboard slopestyle D/H Youtube 

LÄS MER: Fullständigt program och resultatlistor.   

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info