Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stadler/FIS Oliwer Magnusson på världscupfinalen i Silvaplana, Schweiz.

Oliwer hundraprocentig – vidare till final i världscupavslutningen

24 MAR 2022 16:36
Oliwer Magnusson tog sig idag vidare till final i världscupavslutningen i Schweiz. Avancemanget innebär att han inte har missat en enda final i slopestyle denna säsong. Världscupdebutanten Melvin Morén var endast tre placeringar från att kvala.
  • Skapad: 24 MAR 2022 16:36

Världscupfinalen i Silvaplana, Schweiz, är i full gång och idag var det freeskiåkarnas kval som gick av stapeln. Inte helt överraskande lyckades Oliwer Magnusson ta sig vidare till final. I och med dagens avancemang är han hundraprocentig vad gäller slopestylefinaler på världscupen denna säsong. Med en hög lägstanivå har han tagit sig vidare till alla världscupfinaler i slopestyle och bara missat en i big air.

– Jag missade den första big air-finalen i Chur, den stör mig lite, säger Oliwer Magnusson. 

Kvaldagen bjöd på sol, vindstilla och en park i världsklass. Morgonen inleddes med herrarnas första heat där fyra svenska åkare fanns med. En av dem var Emil Granbom, Falu Snowpark, som var tillbaka på världscupen efter skada. Både han och Isak Davidsson ställde ner stabila och bra åk som hade kunnat ta dem till final, men just idag höll domarna inte riktigt med.

– Det var ganska konstig bedömning idag, vi förstod inte så mycket, de var jättesvårt att läsa poängen och vilka åk som var bra. De gjorde ganska bra åk men jag tyckte inte att de fick poäng därefter, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

Nivån på skidåkningen under dagen var riktigt hög och det krävdes över 80.00 poäng för att blanda sig in bland de åtta bästa. För säkerheten själv, Oliwer Magnusson, var det inga konstigheter. Båda hans två åk gav över 80.00 poäng där det första fick bäst betalt och han gick vidare till final på en femteplats.

– Det är hur bra väder och course som helst och kvalet kändes lugnt och tryggt. Jag tyckte att andra åket var bättre, men jag tog mig vidare till final så det var skönt. Nu har jag två dagar att fundera på vad jag ska göra i finalen, jag har några trick som jag kan göra bättre men jag har inte riktigt bestämt än, säger Oliwer Magnusson.

I det andra heatet var Jesper Tjäder först ut medan Hugo Burvall startade sist. Båda ställde ner sina första åk men precis som i det första heatet höll domarna inte riktigt med. Efter den första omgången låg de precis utanför finalplats. Allt hänge därför på det sista åket men tyvärr fick ingen av dem till det helt utan missar.  

– Alla svenskar fick i alla fall sätta ner ett åk vilket var bra. Sen tyckte jag att både Hugo, Jesper och Emil skulle fått lite mer poäng. Åkmässigt körde alla väldigt bra och sen är det en bedömningssport, man får komma ihåg det, och inte grotta ner sig för mycket, säger Niklas Eriksson.

220324-500-vc-final-Silvaplana-Jesper-STADLER-FIS.jpg

Det blev tyvärr ingen tredje raka pallplats för Jesper Tjäder. Foto: Stadler/FIS. 

Imponerande världscupdebut av Melvin Morén  

Världscupdebutanten Melvin Morén var först ut av alla svenskar i dagens kval. Han visade inga tecken på premiärnerver när han ställde ner det första åket i världscupsammanhang utan större misstag.

– Första åket var jag lite nervösare än vad jag brukar vara. Men sen andra åket hade det släppt lite eftersom jag ändå hade ställt ner första åket, inte riktigt som jag ville göra det, men jag hade ändå ställt ner ett åk så det släppte lite då, säger Melvin Morén.

I andra åket visade Melvin Morén återigen han att press är något han kan hantera och satte ner ett ännu bättre åk som höjde poängen. Det räckte dock inte riktigt hela vägen till final men han slutade på en fin elfteplats, bara tre placeringar ifrån finalplats.

–  Men i andra åket så satt allting, även tolvan som jag inte fick till i första åket och så gjorde jag 1620 på sista hoppet istället, så det var skönt. Även fast jag inte riktigt fick den poängen jag hade hoppats på är jag ändå väldigt stolt över att ha landat två åk, säger Melvin Morén efter världscupdebuten.  

Att ställas mot världens bästa freeskiåkare är något som han kan tänka sig att göra igen.

– Det här har jag fått mersmak av nu. Jag blev elva i kvalet och åtta gick vidare, så det var bara tre platser utanför, så det är jag stolt över. Det var också en väldigt svår course, jag har inte kört något likande förut, säger han.  

Eftersom världscupen avslutas denna helg dröjer det till nästa säsong innan han kan få chansen igen. Men med mersmak från dagens kval kommer säkerligen motivationen till nästa säsong vara extra hög.

220324-200-vc-final-Silvaplana-Melvin-STADLER-FIS.jpg
Melvin Morén stod för en imponerade världscupdebut. Foto: Stadler/FIS. 

I morgon väntar vilodag för freeskiåkarna medan snowboardåkarna ska kvala. På lördag är det sedan dags för Oliwer Magnusson att ta sig ann finalen som sända direkt på SVT Play kl.11.55.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info