Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån Oliwer Magnusson blir den första freeskiåkare att bära den svenska fanan vid OS-invigningen.

Oliwer Magnusson blir fanbärare vid OS-invigningen

03 FEB 2022 12:10
Som första freeskiåkare någonsin ska Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, bära den svenska fanan under OS-invigningen. Tillsammans med Damkronornas Emma Nordin ska han leda den svenska truppen i Peking 2022.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 17:28

Freeskiåkaren Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, har fått den stora äran att vara fanbärare under invigningen av OS i Peking 2022. Tillsammans med Damkronornas Emma Nordin kommer han leda sen svenska truppen.

– Det är en jättestor ära och det ska bli hur kul som helst, säger Oliwer Magnusson.

Att bli utsedd till fanbärare är få förunnat. Hittills har endast 22 personer varit fanbärare under vinter-OS och nu blir Oliwer Magnusson en av dem. Ett uppdrag som han inte var beredd på.

– Jag hade verkligen inte tänkt det innan. Peter Reinebo ringde mig i morse och frågare, så då tackade jag bara ja direkt. Det kändes jätteroligt. Jag blev lite chockad först, men kul att de frågade mig, säger han.

Hittills har 13 av de 22 fanbärarna tillhört Svenska Skidförbundets trupp. Men Oliwer Magnusson blir den första freeskiåkaren att bära fanan under OS-invigningen.

– Man får representera Sverige, det är ju inte jättemånga som får göra det, så det är verkligen en rolig grej. Hur coolt som helst, säger Oliwer Magnusson.

Oliwer Magnusson gjorde sitt första OS i PyeongChang 2018 där han slutade på en 18e plats i slopestyle. OS i Peking blir hans andra mästerskap och denna gång kommer även big air vara med på programmet, där Oliwer Magnusson är regerande världsmästare.

Det är inte bara första gången som en freeskiåkare får bära den svenska fanan, det är även första gången som en spelare från Damkronorna får det ärofyllda uppdraget. Peter Reinebo, truppchef för Sveriges Olympiska Kommitté, tycker att det är roligt att presentera två debutanter som har både rutin och framgång i bagaget.      

– Jag känner mig stolt att presentera två fina representanter för den svenska truppen att bära fanan här i Peking. Det är första gången som någon från både Damkronorna och freeski leder truppen på invigningen. Emma Nordin går för sitt fjärde OS och Oliwer Magnusson är regerande världsmästare så de står för både rutin och framgång, säger den svenska truppchefen Peter Reinebo.

Invigningen börjar klockan 13.00 i morgon svensk tid. Men innan det är dags för Oliwer Magnusson att lyfta den svenska flaggan ska han köra den första träningen i big air-hoppet. På måndagen den 7 februari väntar kvalet i big air följt av finalen som avgörs på onsdagen den 9 februari.

Fredagens öppningsceremoni går att följa på Kanal 5 och Discovery+ från kl.13.00.

Tidigare fanbärare från Svenska Skidförbundet

Årtal Namn Gren
1932 Sven "Selånger" Eriksson Backhoppning, Nordisk kombination
1936 Sven "Selånger" Eriksson Backhoppning, Nordisk kombination
1948 Erik Lindström Backhoppning
1952 Erik Elmsäter Längdåkning, Nordisk kombination
1956 Bror Östman Backhoppning
1964 Carl-Gustav Briant Alpint (ledare)
1968 Barbro Martinsson (Grahn) Längdåkning
1980 Eva Olsson Längdåkning
1988 Thomas Wassberg Längdåkning
1994 Pernilla Wiberg Alpint
1998 Torgny Mogren Längdåkning
2006 Anja Pärsson Alpint
2014 Anders Södergren Längdåkning
Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info