Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Norrman Progsession och Norra Freeskiförening arrangerade en åkdag för tjejer i Väsjöbacken.

Progsession X Norra Freeski bjöd in till tjejdag i Väsjöbacken

14 MAR 2022 12:07
Progsession och Norra Freeski bjöd i söndags in tjejer från Stockholm till en åkdag i Väsjöbacken. Emma Dahlström, tidigare landslagsåkare, var med som coach och kom med tips och tricks. Med massor av åkglädje och fika i solen blev dagen en succé!
  • Skapad: 14 MAR 2022 12:07

Norra Freeskiförening är Stockholmsklubben som sedan starten för fem år sedan redan har över 60 medlemmar. Bland medlemmarna finns ett tiotal tjejer och igår arrangerades en åkdag för dem och alla andra freeskitjejer från hela Stockholm. Tillsammans med Svenska Skidförbundets tjejsatsning Progsession bjöd klubben in till en dag i Väsjöbacken. 

På plats i Väsjöbacken fanns den tidigare X-gamesmedaljören och totala världscupvinnaren Emma Dahlström. Förutom en framgångsrik tävlingskarriär har hon även spelat in segment för bland annat skidfilmen Shades of Winter, där bara kvinnliga skidåkare finns med. Att Emma Dahlström var med som coach under dagen betydde mycket tjejerna som var med.    

– Åkglädjen var total och att få träffa en sån som Emma, som är en stor förebild och inspirationskälla för dem, betyder väldigt mycket. Det går inte att sätta ord på hur mycket det betyder att få åka med henne och tillsammans med andra tjejer, säger Eric Ljuden som är ledare för Norra Freeskiförening.   

220313-200-Väsjöbacken-Progsession-freeski-MIKAEL-NORRMAN.jpg          220313-200-Emma-Väsjöbacken-Progsession-freeski-MIKAEL-NORRMAN.jpg
Emma Dahlström var coach under dagen och är en åkare som många tjejer ser upp till inom freeskivärlden. Foto: Mikael Norrman.   

Progsessions satsning på att få fler tjejer till parken har pågått i flera år. Störts fokus har tidigare lega på snowboardsidan och de fina resultaten som nu visar sig gör att samma typ av satsning vill genomföras även inom freeski. 

– Efter all påverkan som Progsession har haft på snowboard, hur antalet tjejer och nivån har ökat, ser vi att det finns ett stort behov inom freeski att få fler tjejer till sporten. Vi vill få fler tjejer att bli intresserade av sporten och våga komma till parken, säger Marina Minetti som är projektledare för Progsession.   

220313-500-Väsjöbacken-Progsession-åkare-freeski-MIKAEL-NORRMAN.jpg
Många glada och peppade tjejer var på plats för att köra i parken. Foto: Mikael Norrman. 

Att arrangera event för bara tjejer är ett sätt att sänka ribban för de som är nyfikna på sporten. Åkdagen i Väsjöbacken var ett bevis på vilken glädje och inspiration som sprids när tjejer får åka tillsammans och pusha varandra. Eric Ljudens vision är att Norra Freeskiförening ska arrangera fler dagar som denna framöver. 

– Det här var första gången men vi kommer absolut fortsätta. Självklart ska vi sätta oss ner och utvärdera vad som gick bra och vad som kan bli bättre, men vi kommer absolut fortsätta och göra det fler gånger, säger han.   

Målet att skapa fler event där tjejer får möjligheten att träffa likasinnade, utvecklas och inspireras av varandra i parken finns även hos Progsession. Redan i april arrangerar Progsession ett vårläger i Funäsparken och även där kommer Emma Dahlström var med. Under hösten är sedan planen att arrangera läger och åkdagar på big airbagen i Kläppen.

220313-500-Väsjöbacken-Progsession-freeski-MIKAEL-NORRMAN.jpg
Under åkdagen bjöds det självklart på både lunch och fika. Foto: Mikael Norrman. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info