Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Freeskiåkaren Jesper Tjäder.

Rekordmånga svenskar på världscupfinalen i freeski

23 MAR 2022 17:38
Det har blivit dags för världscupfinal med rekordmånga svenskar på start. Melvin Morén gör världscupdebut, Emil Granbom är tillbaka på världscupen efter skada och Jesper Tjäder har chansen på tredje raka pallplatsen. En rafflade avslutning väntar.
  • Uppdaterad: 23 MAR 2022 17:38

I helgen vankas det världscupfinal i Silvaplana, Schweiz, och rekordmånga svenska åkare finns med på start. När säcken ska knytas ihop och totalcupen ska avgöras finns inte mindre än sex svenskar med. En av dem är Melvin Morén, som dessutom gör världscupdebut.

– Att vi är sex svenskar är faktiskt, det är riktigt kul, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

På lördag ska världscupsäsongen 21/22 avgöras och det är i slopestyle som den sista tävlingen körs. Jesper Tjäder, som har gått som tåget i just slopestyle, har chansen att ta tredje raka pallplatsen.

Utöver de åkare som har kört världscupen hela säsongen har även Emil Granbom, Falu SnowPark, och Melvin Morén, Sälens IF, fått chansen i världscupfinalen. Melvin Morén har under säsongen visat framfötterna på Europacupen med bland annat en tredjeplats i just slopestyle. Nu får han för första gången chansen i världscupen. Emil Granbom, Falu Snowpark, stod för en succécomeback när han förra helgen klev upp på pallen i Europacupen och den första tävlingen sedan en allvarlig skada. Innan skadan var Emil Granbom ett av namnen på världscupen och nu har han tagit sig tillbaka på allvar.

Redan i morgon, torsdag, är det dags för kval där de åtta bästa från varje heat går vidare till lördagens final. De inledande två träningsdagarna i Corvatsch Park har flutit på bra för de svenska åkarna och förutsättningarna inför kvalet ser lovade ut.

– Det har gått bra för alla på träningarna. Förhållandena är perfekta och det är en stor sol på väderprognosen fram tills på lördag, säger Niklas Eriksson.

Viktiga världscuppoäng på spel

För att freeskilandslaget ska få så många startplatser som möjligt på världscupen nästa säsong handlar den sista tävlingen om att plocka så många världscuppoäng som möjligt. Inför den sista tävlingen ligger Isak Davidsson, Oliwer Magnusson, Hugo Burvall och Jesper Tjäder alla topp-20 i totalrankingen. När säsongen är över gäller det att ha så många svenskar som möjligt inne bland topp-25.

–  Nu är det bara att komma helst inom topp-30 och få poäng i totalrakningen. Det kan bli svårt för Melvin och Emil, de måste komma trea för att komma topp-20, så det är ganska svårt. Men ju mer folk vi har topp-25 tills nästa säsong desto bättre, och det ser ju ganska lovande ut, säger Niklas Eriksson.

Morgondagens kval går att följa via live score i FIS-appen eller på deras hemsida. När det sedan på lördag är dags för final går den att se på SVT Play med start kl.11.55. Precis som på OS kommer Oscar Wester att kommentera tävlingarna. Ingen har bättre koll på lagkamraterna och vilka tricks som slängs än landslagdåkaren själv.

Svenska åkare 

Hugo Bruvall, Sundsvalls SLK
Emil Granbom, Falu SnowPark
Isak Davidsson, Bjursås IK
Melvin Morén, Sälens IF
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK  

Program väldscupfinal Silvaplana, Schweiz 

Datum  Tid  Disciplin 
Torsdag 24 mars  09.00/11.35/14.10 Freeski kval herrar heat 1/heat 2/ damer 
Fredag 25 mars  09.55/12.40  Snowboard kval damer/herrar 
Lördag 26 mars  12.00  Freeski final damer och herrar 
Söndag 27 mars  12.00  Snowboard final damer och herrar 

LÄS MER: Fullständig kalender och live scoring. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info