Hoppa till sidans innehåll
Foto: Calle Sköld/SSF Emil Granbom slutade trea på Europacupen i Laax, Schweiz.

Succécomeback för Emil Granbom – trea på Europacupen

18 MAR 2022 19:33
Emil Granbom stod för en imponerande comeback när han tog hem tredjeplatsen på Europacupen i Laax, Schweiz. De svenska åkarna stod även för en stark laginsats när hela tre av fem tog sig vidare till final.
  • Skapad: 18 MAR 2022 19:33

Ett helt gäng svenska freeskiåkare har under veckan varit på plats i Laax, Schweiz, för att köra slopestyle på Europacupen. Kvalet avgjordes igår där svenskarna visade både bredd och topp när tre av fem tog sig vidare till final.

När det sedan var dags för final ställde dimman tyvärr till det. Starten fick skjutas upp flera gånger och till sist togs beslutet att ställa in finalen. Det innebar att gårdagens kvalresultat avgjorde tävlingen och ingen mindre än Emil Granbom, Falu SnowPark, tog hem tredjeplatsen. Europacupen i Laax var dessutom hans comeback efter en allvarlig skada som han ådrog sig i höstas.

– Det var superskönt, jag har väntat på den här chansen rätt länge, att få visa vad jag går för efter en skada, säger Emil Granbom.

Gårdagens kval gick helt enligt plan och Emil Granbom visade att han var tillbaka på riktigt. Att dagens final sen var tvungen att ställas in var en lite besvikelse eftersom han siktade högre och kände att han hade mer att ge.

–  Jag satte ner ett riktigt bra förstaåk i kvalet. Allt satt exakt som det skulle och jag var så sjukt glad och kände att shit, nu är jag tillbaka. Sen var det tråkigt att det inte gick att köra finalen så jag fick visa vad jag egentligen går för. Men det var ändå skönt att få knipa en tredjeplats på podiet, säger Emil Granbom.

Idag fick han kliva upp på pallen i första tävlingen sedan skadan och visa att han är tillbaka i toppen.

– Det var skönt att kanske få visa de som inte har trott på en att ” I ain't going nowhere”, säger han. 

Stark svensk laginsats  

Även Martin Nordqvist, RISK, och Melvin Morén, Sälens IF, levererade stabil åkning i kvalet och tog sig vidare till final. När kvalet sedan fick ställas in slutade de på en åttonde respektive fjortonde plats.

– Vi hade en riktigt bra träningsdags i onsdags. Alla fem åkare tyckte att åkningen gick bra. Sen på kvaldagen ställde egentligen alla ner sina åk, säger Calle Sköld som är tränare för utvecklingsladslaget.

Den nyblivne JVM-bronsmedaljören Axel Burmansson, Sälens IF, var så nära en final man kan komma. Endast en placering och 0.75 poäng skiljde honom ifrån att knipa en plats i finalen. RISK-åkaren Oliver Movenius, som har vunnit två Europacuptävlingar denna säsong, visade också bra åkning men ett litet misstag gjorde att det inte räckte till final denna gång.

– Axel kom sjua och missade precis finalen och det var dessutom sista åkaren i det heatet som puttade ut honom, så det var väldig nära. Oliver hade en liten miss på ett av hoppen i sitt åk och blev ganska nerdragen på det, säger Calle Sköld.  

Nu väntar lite olika tävlingar och äventyr för de svenska åkarna men den 1–3 april kommer de, tillsammans med resten av Sveriges bästa skid- och snowboardåkare, samlas i Kläppen för att tävla i Svenska Mästerskapen.

Resultat Europacupen slopestyle 

Herrar

1) Thierry Wili, SUI
2) Eirik Saeteroey, NOR
3) Emil Granbom
8) Martin Nordqvist
14) Melvin Morén
15) Axel Burmansson
38) Oliver Movenius

Damer 

1) Lou Barin, FRA
2) Ruby Andrews, NZL
3) Michelle Rageth, SUI  

LÄS MER: Fullständig resultatlista. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info