Hoppa till sidans innehåll
Parken i Leysin, Schweiz.

Truppen till Junior-VM i freeski och snowboard är uttagen

21 FEB 2022 18:25
Den 7 – 13 mars avgörs Junior-VM i freeski och snowboard nere i Schweiziska Leysin. Åtta åkare har blivit uttagna till att representera Sverige i big air och slopestyle under mästerskapet.
  • Skapad: 21 FEB 2022 18:25

Den 7 – 13 mars avgörs Junior-VM i freeski och snowboard. Leysin, Schweiz står som värd för mästerskapet när världens bästa freeski- och snowboardåkare på juniorsidan ska göra upp om medaljer. Svenska Skidförbundet har tagit ut åtta åkare som ska försvarade de svenska färgerna i big air och slopesyle.

Efter Swedish Slopestyle Tour- och Snowboard Series-tävlingarna i Kläppen för drygt en vecka sedan stod det klart att Estrid Fahlen och Frans Nederberg kammat hem varsin startplats till Junior-VM. Detta eftersom de båda ledde touren i respektive juniorklass, vilket gav en direktplats till mästerskapet. Bland snowboardåkarna var det Nias Hedberg och Lova Bäckström som tog hem varsin startplats på samma kriterier.

– Det är första gången jag ska tävla utomland så det ska bli spännande och kul. Jag ska köra så hårt jag kan så får jag se hur långt det räcker. Men jag hoppas på att träffa mycket nytt folk också, säger Frans Nederberg.

För Frans Nederberg och de andra åkarna som inte har tävlat så mycket internationellt tidigare bilder Junior-VM en ny erfarenhet.

– Jag inte tävlat så mycket i big air förut, men det ska bli kul att köra det också. Jag har kollat in parken lite och det ser riktigt bra ut, det blir spännande, säger Frans Nederberg.

Utöver dessa åkare så har startplatser tilldelats ytterligare fyra åkare som samtliga visat goda tävlingsresultat från säsongen 2021/2022. Freeskigänget fylls på i form av Axel Burmansson som visat goda resultat på Europacupen och i seniorklassen på Swedish Slopestyle Tour under säsongen. Även snowboardgänget blir större då Tova Nejne, Sebastian Framdahl och Ruben Rosenfors har tilldelats plaster efter goda resultat på bland annat Swedish Snowboard Series och Europacupen.

– Det känns otroligt kul och framförallt spännande att se hur det fungerar. Det ska bli roligt att se lite var de andra ute i världen står i sin åkning, hur man är i sin åkning gentemot dem. Sen ska det bli en sjukt rolig upplevelse. Att åka iväg med kompisar och uppleva något helt nytt och åka i en sån där park, säger Tova Nejne.  

Calle Sköld som är tränare för utvecklingslandslagen ser också fram emot tävlingarna i Leysin.

– Det ska bli superkul att få åka ner till Leysin med det här gänget. Många av åkarna gör sin internationella tävlingsdebut och det ska bli spännande att se de tävla utanför Sverige. Jag är säker på att vi kommer få grymt bra dagar tillsammans, säger han.

Svenska åkare 

Freeski

Estrid Fahlen, UHSK
Frans Nederberg, UHSK
Axel Burmansson, Sälens IF

Snowboard 

Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina Klubb
Lova Bäckström, Brälappen
Sebastian Framdahl, Sälens IF
Nias Hedberg, Sälens IF
Ruben Rosenfors, RISK  

Program Junior-VM 

Datum 

Disciplin 

Onsdag 9 mars  Kval freeski/snowboard big air D/H
Torsdag 10 mars  Final freeski/snowboard big air D/H
Lördag 12 mars  Kval freeski/snowboard slopestyle D/H
Söndag 13 mars  Final freeski/snowboard slopestyle D/H
Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info