Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Bernstål Tuva Skanderby och Hugo Burvall är svenska mästare i slopestyle.

Tuva och Hugo svenska mästare i slopestyle

03 APR 2022 21:58
Under sista dagen på SM i Kläppen kämpade åkarna både mot varandra och vinden. Men inget kunde stoppa Hugo Burvall och Tuva Skanderby som numer kan titulera sig som svenska mästare i slopestyle.
  • Uppdaterad: 03 APR 2022 21:58

Stämningen var på topp och åkarna hejade fram varandra när slopestyle avslutade SM-helgen för freeskiåkarna. Precis som de två tidigare dagarna var det kids- och ungdomsklassen som var först ut. Vinden gjorde att det var svårt att få tillräckligt med fart för att ta sig över alla hoppen, men Annabell Lindberg i kidsklassen lyckades hantera de svåra förhållandena.

– Tävlingen gick bra. I början gick det inte jättebra men sen klarade jag att hoppa alla hopp och inte landa platt, och så körde jag på boxen. Det roligaste är att tävla, jag gillar att vinna priser och att ha rolig, säger Annabell Lindberg.

220403-500-SM-freeski-kids-slopestyle-DANIEL-BERNSTÅL..jpg
Åkarna i kidsklassen tog sig an slopestylebanan med bravur. Foto: Daniel Bernstål.

Efter kids- och ungdomsklasserna var det juniorernas och seniorernas tur att ta sig an slopestylebanan. Vinden påverkade även de äldre åkarna och det var många som gick till Bauhaus sponsortält för att få skidorna vallade av landslagstränarna Jocke Hammar och Niklas Eriksson i hopp om att bättre glid. 

Efter två raka SM-guld fick Oliwer Magnusson se sig besegrad. I sista åket satte nämligen Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, ner dagens bästa åk som gav honom 90,7 poäng och SM-guld i slopestyle.

– Första åket fick jag ner det helt okej men jag behövde steppa upp i andra och lyckades göra det, så det var kul. Skönt att spöa grabbarna här så att ordningen är lite återställd. Med Oliwer är det alltid hårda bataljer så det känns ju ändå bra att man fick dra till med en medalj där, tre raka kunde man ju inte tillåta, säger Hugo Burvall.

Hugo Burvall presterade som bäst när det gällde som mest. Under träningen hade han stora problem med farten och tog sig knappt över andra hoppet. Men när det väl var dags för final visade Hugo Burvall vem som är Sveriges bästa slopestyleåkare.

– Det var en kul dag som var ganska utmanande eftersom det var svåra förhållanden. I finalen blev det lite mer sidovind vilket gjorde att det gick rätt bra. Alla körde skitbra och det var världscupnivå på åken så det var en grym tävling, säger han.

Oliwer Magnusson lyckades inte sopa rent på guldmedaljerna under SM men fick ändå med sig ett välförtjänt silver från dagens slopestyletävling. Bronset gick till Jesper Tjäder som därmed fick med sig en medalj ifrån varje gren.

220403-800-SM-freeski-slopestyle-Hugo-DANIEL-BERNSTÅL..jpg
Hugo Burvall tog hem SM-guldet i hans sista åk. Foto: Daniel Bernstål.

Även Tuva Skanderby, UHSK, kämpade mot vinden men anpassade sig efter förhållandena och ställde ner vinnaråket på damsidan. Med ett grymt bra railåk kammade hon hem SM-guldet i slopestyle.

–  Det var svåra förhållanden med mycket vind och jag fick ändra mina planer från att köra svarta till att gå ner till röda linjen. Då var det bara att göra det bästa av situationen och jag fick fokusera lite mer på railsen än på hoppen, säger hon.

Tuva Skanderby, som redan har säkrat totalvinsten i Swedish Slopestyle Tour, är van vid att kliva högst upp på pallen, men SM gjorde att det kändes lite extra speciellt.

– Lite extra känns det faktiskt, det är kul att ha ett SM-guld i bagaget, säger Tuva Skanderby.

Under hela SM-helgen har det varit en tight kamp mellan tjejerna i seniorklassen. Silvret gick idag till gårdagens vinnare, Johanna Sellman, och bronset tog halfpipemästaren Stina Sjögren hem.  

220403-800-SM-freeski-slopestyle-pall.dam-senior-DANIEL-BERNSTÅL..jpg
Tuva Skanderby tog hem SM-guldet i slopestyle. Foto: Daniel Bernstål.

JSM-guld till Frans och Estrid

Juniorerna visade hög klass och det kommer säkerligen inte dröja länge innan de är med och utmanar seniorerna. I karriärens första SM lyckades Frans Nederberg plocka hem guldmedaljen på herrisdan.  

– Det känns riktigt roligt. Det är första gången jag tävlar på SM så jag är nöjd.

Det var lite svårt med vinden idag, så egentligen skulle vi kört kval och final men nu körde vi final direkt. Det var ganska skönt så man slapp köra fyra åk i vinden, säger han.  

I och med dagens vinst kan Frans Nederberg numera titulera sig Sveriges bästa slopestyleåkare på juniorsidan.

– Det känns lite speciellt faktiskt, SM är coolt liksom, säger Frans Nederberg. 

Estrid Fahlén har haft en lyckad SM-helg och tog idag hem tredje raka guldet. Utöver det vann hon även lagtävlingen The Flip tillsammans med Jesper Tjäder. Hon är med andra ord ett namn att lägga på minnet.

220403-800-SM-freeski-slopestylep-pall-junior-herr-DANIEL-BERNSTÅL..jpg
Frans Nederberg vann junirklassen före Linus Ekström och Theo Thoren. Foto: Daniel Bernstål.

Nu är SM i freeski och snowboard över för denna gång. Kläppen Snowpark har bjudit på fantastiska förutsättningar och ett helt gäng nya svenska mästare har korats. Åkarna har peppat, pushat och inspirerat varandra medan publiken har fått njuta av sol, härligt gemenskap och en fantastisk show.

– Vi vill tacka Kläppen, Sälens IF, våra sponsorer och alla funktionärer som har gjort det möjligt att genomföra fantastiska tävlingar under SM-helgen, säger Stefan Karlsson, sportchef för snowboard och freeski. 

Även om SM är slut återstår en tävling på hemmaplan denna säsong. Nästa helg väntar nämligen finalen av Swedish Slopestyle Tour i Funäsdalen. Då ska även en totalvinnare i de olika klasserna koras. Hoppas vi ses där!

Resultat SM slopestyle 

Damer senior

1) Tuva Skanderby, UHSK
2) Johanna Sellman, UHSK
3) Stina Sjögren, Sälens IF

Herrar senior 

1) Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
2) Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
3) Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK

Fullständig resultatlista i samtliga klasser publiceras inom kort.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info