Hoppa till sidans innehåll

Europa Cup premiären avklarad

06 DEC 2009 19:38
I lördags och söndags kördes premiären av Europa cupen i Suomutunturri i norra Finland. Startfältet var imponerande, ett 50-tal damer och ett 60-tal herrar ställde upp i tävlingarna.
  • Skapad: 06 DEC 2009 19:38

Att startfältet var så stort och till hälften bestod av världscupsåkare beror på att premiären av världscupen sker den 12 december i samma backe och många länder vill ha Europa cup tävlingarna som uppvärmning. Totalt var 22 nationer representerade.

Sverige ställde upp med fullt lag, dvs. 8 damer och 8 herrar i varje tävling. I lördagens tävling placerade sig Martina Schriwer på en mycket fin 15:e plats och i söndagens tävling körde Adam Gummesson in på en 20-plats , endast ett par tiondelar från en finalplats. Men, helgens största utropstecken var ändå ”rookiesarna” och Åreåkarna Ludvig Fjällström, Fredrik Sätherberg och Frida Carlqvist.

Ludvig blev bästa svensk i lördagens tävling med en 23:e plats. Han följde upp det med en 24:e plats på söndagen. Mycket imponerande då startfältet bestod av många av de bästa åkarna i världen. Om killarnas startfält var tufft så var damernas ännu tuffare. Endast ett handfull av toppåkarna i världen saknades. 14-åriga Frida Carlqvist, som också gjorde premiär på Europa Cupen, gjorde en mycket solid insats. Hon placerade sig på en 27:e plats efter ett mycket fint åk med 360 på översta hoppet och bakåtvolt på nedre. Hennes hoppoäng var den 13:e bästa i hela tävlingen. Hennes klasskamrat Fredrik Sätherberg placerade sig på en 32:a plats efter ett snabbt och stabilt åk.

Det är grymt kul att se att vi har en ny generation av toppåkare som är på väg upp och som helt saknar respekt för större tävlingar. Premiär var det även för Europa Cuplagets nya coach Johanna Pettersson. Även Skidgymnasiets tränare Janne Tjärnström och "Fripps" Andersson var på plats och hjälpte till att coacha fram åkarna till fina placeringar.

Nästa helg (12 december) är det dags för världscupspremiären och då är det även dags för Jesper Björnlund och Per Spett att göra premiäråken. Dom ser mycket säkra och stabila ut på träningen så vi ser fram emot tävlingen med tillförsikt.

På återhörande!

Skribent: Tomas Carlqvist

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link