Hoppa till sidans innehåll

Första tävlingen-avklarad!

09 DEC 2009 17:04
Efter att ha tillbringat en vecka med ungefär 50 ryssar i Ruka, racade Svenska freestylelandslaget söderut till Suomu.
  • Skapad: 09 DEC 2009 17:04

Suomu består inte av mer än ett hotell, några fritidsstugor, en bygellift och fyra nerfarter. Granarna och renarna är våra närmsta grannar för tillfället och ska man på pub får man traska 400 m rakt ut i skogen. Här gick första tävlingen för säsongen av stapeln, en Europa cup. Med ett av de största startfälten jag varit med om på Europa cupen med 48 damer och 64 herrar var konkurrensen nästan lika hård som på en världscup.

Stjärnåkarna Jesper Björnlund och Per Spett sparade på sina gamla kroppar och skippade tävlingen medans de unga och tappra hoppen Adam Gummesson, Martina Schriwer och (kanske inte lika ung) Olle Daunfeldt stod kaxigt på startlinjen.

Den senaste veckan har det snöat och regnat om vart annat här i norra Finland vilket har resulterat i fattiga snötillgångar och is. Backen var både flack och brant och hade garanterat sina knepigheter. Martina kammade hem bästa hopptekniken efter första dagens kval och kom på 15 plats men missade finalen på grund av nya regler där bara 12 damer får visa sina extra skills i ett andra åk. Ludvig Fjällström blev bästa svensk herre första dagen på 23:e plats som dessutom gjorde sin Europa cup debut tillsammans med nästan alla puckelpist utövare över 15 års ålder i Sverige. Sverige hade inte mindre än 9 brudar och nära 15 grabbar som fick turas om att studsa ner framför domarna.

Sverige är på topp och kvar i Suomu, Finland, är nu Adam, Martina, Olle, Jesper och Per och laddar inför helgens världscup premiär, mer taggade än någonsin.

Skribent: Tomas Carlqvist

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link