Hoppa till sidans innehåll

Borg Mesch-medaljen till Per Spett

16 APR 2010 14:16
Puckelåkaren Per Spett har i år blivit tilldelad medaljen för sina prestationer och för att han är en stark profil inom puckel, både i Sverige och internationellt.
  • Skapad: 16 APR 2010 14:16

I början av varje år utser fritids- och kulturnämnden i Kiruna kommun en Borg Meschmedaljör som under högtidliga former får ta emot guldmedaljen och ett stipendium på 10 000 kr. 

Borg Mesch-medaljen

2009 års Borg Meschmedaljör: Puckelpiståkaren Per Spett, Kiruna Bollklubb

Motivering: Per Spett är en av de starka svenska profilerna i Sverige och internationellt inom grenen puckelpist. Bland hans meriter under 2009 kan nämnas SM-guld i paralellpuckelpist i Åre, 8:e plats i paralellpuckelpist i VM i Japan och 11:e plats i puckelpist individuellt i VM i Japan. Noteras kan också att Per Spett deltagit i OS såväl 2006 i Turin som 2010 i Vancouver.

Förutom den ärorika Borg Mesch-medaljen erhåller medaljören även ett stipendium på 10 000 kr.

Borg Mesch tillkännagav sitt beslut om medaljen i ett brev den 30 mars 1949, som återges här nedan.

Till
Idrottsnämnden i Kiruna.
Undertecknad, som redan år 1907 bildade Idrottsföreningen IFK och sedan dess varit med och danat de flesta, för att inte säga alla, av de olika grenarna inom idrottens utövare inom vårt samhälle Kiruna, vill som en uppmuntran, att nämnden för varje år utdelar av mig komponerad och bekostad guldmedalj, till den av nämnden ansedde bäst förtjänte utövaren bland idrottsmän.

Medaljen utdelas en gång varje år vid av nämnden ansedd lämpligt ställe.

Medaljen kan endast en gång tilldelas en och samma person, så länge jag lever, eller så länge förrådet räcker och någon av mina söner finner för gott överantvarda dem till nämnden för utdelning.

Kiruna den 30 mars 1949
Borg Mesch

I början av varje år utser fritids- och kulturnämnden en Borg Meschmedaljör som får ta emot guldmedaljen och ett stipendium på 10 000 kr under högtidliga former i samband med invigningen av Kirunafestivalen. Medaljen med inskriptionen ”För bästa idrottsprestation av Kirunabo”, har bilden av en fjällvråk, något som kan härledas till att Borg Mesch bland sina fjällklättrarkamrater gick under namnet ”Fjällvråken”.

Skribent: Ulrika Svensson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link