Hoppa till sidans innehåll

Veronika Carlqvist och Jesper Björnlund bäst i Sverige

26 MAR 2010 22:54
När SM i puckelpist drog igång i Kungsberget på fredagen ställde hela 90 åkare upp i de olika tävlingarna.
  • Skapad: 26 MAR 2010 22:54

- Det är otroligt glädjande att se att trenden med ökat intresse för puckelåkning håller i sig, säger Jenny Eidolf, grenchef skid- och snowboardgrenar på Svenska Skidförbundet.

Vinnare i damklassen var Veronika Carlqvist från Åre SLK.
- Jag ville vinna idag och efter att jag låg etta i kvalet kände jag att jag inte hade något att förlora och satsade allt, säger Veronika efter tävlingen.

Bland herrarna kunde Jesper Björnlund, Åre SLK, kliva upp överst på pallen.
- Det här var sjukt kul! Nu är jag bäst i Sverige på papperet också, men jag var ganska nervös innan. Den sista tiden har jag inte kunnat träna på grund av sjukdom och jag är fortfarande inte helt frisk så nu ska jag hem och sova, säger Jesper och ger sig av nerför backen.

Förutom OS-deltagare som Jesper Björnlund och Per Spett, fanns även juniorer och barn på plats för att tävla. Den yngste åkaren var endast fem år.
- Det är otroligt glädjande att se att trenden med ökat intresse för puckelåkning håller i sig. De senaste åren har vi haft ett framgångsrikt landslag som är bra förebilder och det främjar naturligtvis intresset för puckelpist. Dessutom har vi nu en föräldrageneration som själv åkt puckel och som kan stötta unga åkare. Det finns med andra ord både bredd och bra förebilder inom puckelåkningen idag och det här kan bli hur bra som helst, säger Jenny Eidolf, grenchef skid- och snowboardgrenar på Svenska Skidförbundet.

Tomas Carlqvist, assisterande tränare för svenska landslaget, håller med Jenny.
- Det är jättekul att se den höga nivån på tävlingsdeltagarna och den utveckling av både hopp och åkning som har skett under de senaste åren.

Bland de yngre åkarna i SM fanns Fredrik Sätherberg, 16 år. Fredrik debuterade i världscupsammanhang i Åre för två veckor sedan, en debut där han slutade på en imponerande 30 plats. I Kungsberget tog han hem förstaplatsen för juniorer under SM.
- Jag fick till ett mycket bra åk både tidsmässigt och teknikmässigt. Det var bara mitt 360-gradershopp som inte gick så bra, jag fick inte till rotationen, berättar Fredrik.
Målet för framtiden har han mycket klart för sig: världscupen och OS i Sochi 2014.

Även Fredriks kusin, åttaårige Simon Sätherberg, ställde upp i dagens SM-tävling i klassen Mini Kidz. Trots sin fina andraplacering tycker Simon att det gick ”sådär” i SM.
- Jag hade velat åka snabbare i förstaåket, säger han.

Förbundskaptenen för svenska landslaget Jean-Paul Richard summerar dagen.
- Det var en rolig dag, vilket är vårt primära mål med tävlingarna. Unga åkare får tävla bland eliten vilket ger dem både inspiration och erfarenhet.

Skribent: Katarina Medveczky

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link