Hoppa till sidans innehåll

Björnlund sjua i Åre – högt betyg till arrangörerna

12 MAR 2011 17:17
Jesper Björnlund följde upp gårdagens 4:e plats i singelpuckel i Åre med en 7:e plats i dagens parallelltävling. Björnlund slogs ut i kvartsfinalen mot Alexandre Bilodeau, Kanada, som till slut vann hela tävlingen.
  • Skapad: 12 MAR 2011 17:17

– Jag är lite besviken men samtidigt rätt nöjd med åket. Jag har haft lite duster med Bilodeau under säsongen och i dag var jag riktigt sugen på revansch, säger Jesper Björnlund.

Björnlund började med att gå vidare från åttondelsfinalen med ett stabilt åk. I kvartsfinalen fick han sedan möta Alexandre Bilodeau, sedan denne slagit ut svensk nummer två till final, Per Spett, i åttondelsfinalen. I den övre delen av åket visade Jesper hög klass på åkningen och det blev ett jämt heat.
– Jag kom lite för snabbt in i det andra hoppet och missade där. Det blev en kombination av stress och bakhäng, det typ sämsta som kan hända, säger Björnlund.
Det är tredje gången i vinter som Jesper möter kanadensaren i parallellpuckel och tredje gången som Bilodeau går vidare. Men det är jämna matcher det handlar om. Nu återstår enbart världscupfinalerna i norska Voss för puckelåkarna. Också de avgörs med parallellpuckel.
– Jag är riktigt laddad för finalen och ska köra allt jag har. Där är det jag som ska ta revansch, säger Jesper Björnlund.

Kanadensaren Bilodeau vann alltså sedan han besegrat fransmannen Guilbaut Colas, i finalen. Patrick Deneen, USA, slutade trea. På damsidan tog sig inga svenska tjejer vidare till final, segern gick till Hannah Kearney, USA, andraplatsen till Justine Dufour-Lapointe, Kanada och Jennifer Heil, också Kanada, slutade trea.

Publiken i Åres slalombackar bjöds på en riktig show och stämningen var på topp. Det är fjärde året i rad som Åre arrangerar världscuptävlingar i puckelpist och betyget från både åkare och ledare är högt.
– När vi får applåder på lagledarmötet så känns det som att vi gör något bra. Vi misstajmade lite med en snöstorm som drog in precis till dagens tävling men eftersom Skutan klappade igen fick vi ingen konkurrens av skidåkning och de kom mer publik, säger tävlingsgeneralen, Anders ”Mascot” Olofsson.
Även åkaren Jennifer Heil, Kanada, berömmer arrangörerna på kanadensiska skidförbundets hemsidan där hon bland annat skriver att ”organisatörerna är fantastiska och verkligen vet hur man bygger en puckelpist”
– Vi förösker ju toppa med något extra till varje år och frågan är vad vi gör nu till nästa. Vi jobbar stenhårt med att få till en kvällsfinal för att kunna dra mer publik, säger ”Mascot".

 

Skribent: Camilla Sandy

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link