Hoppa till sidans innehåll

Jesper Björnlund bäste svensk i VM

02 FEB 2011 20:44
Det började bra med ett kval där tre svenskar tog sig vidare till finalen. En, Martina Schriwer, för första gången. Väl i finalen ställde en del missar till och Jesper Björnlund blev till slut bäst av svenskarna på en 11:e plats.
  • Skapad: 02 FEB 2011 20:44

– Vi är supernöjda med kvalet men inte lika nöjda med finalen. För Martina var det ändå riktigt riktigt bra att sluta på plats 13 i sitt första VM men både Per och Jesper gjorde en del missar, säger head coch Jean-Paul Richard.

Jesper Björnlund låg bäst till på en sjundeplats efter kvalet. I finalen började han bra men blev lite kort i det första hoppet och missade sedan i det andra där han fick bakåtvikt efter volten. Domarnas poäng slutade på 22.70 vilket räckte till en elfteplats.
– Vår strategi var att köra snabbt och ta risker. Nu lyckades vi inte hela vägen men vi får en ny chans på lördag när parallellpuckeln avgörs, säger Richard.
Per Spett, som knep den sista finalplatsen som nummer 16 i kvalet, fick problem i det första hoppet och underroterade både volten och skruven enligt expertkommentator Jesper Rönnbäck på Eurosport.
– Per gjorde också ett bra jobb i kvalet men missade i första hoppet. Grabbarna är inte direkt nöjda men det var som sagt jättekul för Martina. Självklart var hon nervös inför finalen eftersom det var första gången hon tog sig vidare men hon log stort och gjorde ett riktigt bra jobb, säger Richard.
Stockholmstjejen som tävlar för Djurgårdens Alpina har aldrig tidigare tagit sig till världscupfinal men i sitt första VM lyckades hon alltså direkt och tog sig in på plats 13. Efter ett stabilt finalåk blev Martina Schriwer också den 13:e bästa tjej i världen. Guldmedaljen gick till Jennifer Heil, Kanada, silvret till Hannah Kearney, USA och bronsmedaljen till Kristi Richards, också hon från Kanada.

Nivån i herrarnas final var hög och det bjöds på fantastiska prestationer av toppåkarna. Guldmedaljen gick till Frankrike och Guilbaut Colas som därmed tog sitt första VM-guld på övertygande 26,26 poäng mot silvermedaljören Alexandre Bilodeau, Kanada på 25.57 poäng. Bronset gick också till Kanada och Mikael Kingsbury.

Adam Gummesson, den andra svenska debutanten i VM, missade tyvärr i sitt kvalåk och slutade på plats 27. Men på lördag natt, svensk tid, blir det alltså ytterligare en chans för de svenska puckelstjärnorna när parallellpuckeln avgörs.
– Målet där är att också få till ett bra kval. Med bra placeringar blir det vi som får välja bana och just nu föredrar vi den högra men vi får se hur det blir, säger Richard.

På lördag natt, svensk tid, får alltså vårt puckellandslag en ny chans när parallellpuckeln avgörs och i morgon, torsdag, ska medaljerna i slopestyle delas ut. Även kvalet i skicross avgörs under torsdagen när freestyle-VM i Deer Valley fortsätter. Missa inte!

Skribent: Camilla Sandy

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link