Hoppa till sidans innehåll

Anders Norin ny sportchef för slopestyle

23 JAN 2012 10:10
I juni 2011 blev det klart att slopestyle på skidor blir OS-gren med premiär i Sotji 2014. Nu anställer Svenska Skidförbundet en sportchef, Anders Norin, som blir ansvarig för den nya grenen.
  • Skapad: 23 JAN 2012 10:10

– Jag ser en otrolig potential i de här sporterna och det finns redan mycket att bygga vidare på. Några av världens största talanger är svenskar, säger Anders Norin.

Slopestyle och halfpipe på skidor har alltså premiär som tävlingsgrenar vid OS i Sotji 2014. Intresset i Sverige är stort och det finns duktiga utövare i båda grenarna men i dagsläget inget uttalat landslag. Tanken är att Anders Norin ska ändra på det.
– Det finns många frågor att ta tag i. Den viktigaste är att ta fram en plan över hur slopestyle ska organisera sig och att den planen blir rätt. Därför ska jag lyssna mycket på åkarna och sedan skapa en modell för slopestyle i Sverige. Därefter ska vi tillsammans lansera sporten medialt och mot marknaden, säger den nye sportchefen.

AndersN
Anders Norin är ny sportchef för slopestyle vid Svenska Skidförbundet. Foto: Erik Ekström

Anders Norin, som växte upp i Linköping och bor i Stockholm, har älskat skidåkning sedan barnsben. Vid 12-års ålder bestämde han sig, efter att ha blivit inspirerad av en lärarvikarie, för att bli skibum. Efter skola och lumpen spenderade han de kommande tio vintrarna i Chamonix och jobbade med skidåkning på olika sätt. Där kom han också i kontakt med det svenska klädföretaget Peak Performance AB och efter en del jobb för dem blev han så småningom sponsringsansvarig. Ett jobb han behöll fram till 2008. De senaste åren har Anders Norin frilansat som marknadskonsult och drivit egen resebyrå för exklusiva skidresor.
– Jag har fått mina kunskaper genom trial and error och har hela tiden jobbat utifrån perspektivet att något på ett eller annat sätt ska säljas. Som sportchef för slopestyle kommer sporten och dess utövare vara det primära. Att arbeta med sportsliga mål både för elit och bredd känns oerhört inspirerande.

Arbetet med att få ihop ett landslag och tävlingar på nationell nivå är redan igång. I dagsläget finns 30 åkare nominerade och utifrån dessa ska ett landslag så småningom formas. Åkarna är nominerade av Parkrådet, ett råd som bildades av Svenska Skidförbundet under hösten sedan grenarna togs ut till OS. Samma råd har jobbat för att anställa en sportchef.

– I framtiden vill jag gärna fortsätta arbeta med ett parkråd där alla de viktigaste frågorna kan bollas med representanter från klubbar, åkare, domare med flera. Hur attraherar vi nya åkare? Kanske är det så att vi ska vända på steken. Vi kanske inte ska jobba för att få dem att organisera sig i klubbar utan istället skapa nya förutsättningar för den här typen av idrott. Likaväl som att kommunerna sätter upp fotbollsmål kan de sätta upp rails lite varstans. Slopestyle är i grund och botten spontanidrott, säger Anders Norin.
Nästa samling med de nominerade åkarna blir i Kungsberget 16-17 februari. Lägret följs av en tävling i slopestyle arrangerad av Gefle Freestyle den 18 februari.
– För att hitta rätt upplägg är det bra att så många som möjligt är med och påverkar. Jag ser verkligen fram emot att få träffa åkarna igen och diskutera idéer, säger Anders Norin.
Förbundsdirektör Niklas Carlsson är mycket glad över nyrekryteringen.
– Det här är ett område som är väldigt intressant för oss och det finns många utövare, främst barn och ungdomar. Nu har vi alla möjligheter att påverka och bilda en grund för de här sporterna och vi är jätteglada att vi hittat en sådan kompetent person som Anders Norin som kommer jobba med det här, säger förbundsdirektör Niklas Carlsson.

Skribent: Camilla Sandy

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link