Hoppa till sidans innehåll

Per Spett 11:a i Lake Placid

21 JAN 2012 03:00
Ny finalplats av Per Spett
  • Skapad: 21 JAN 2012 03:00

Vid torsdagens världscupstävling i den anrika OS-byn Lake Placid tog sig Per Spett till final och slutade på en 11:e plats.

Per Spett följde upp förra helgens 6:e plats i Mont Gabriel med en ny finalplats i Lake Placid. Per kvalade in på en 13:e plats i finalfältet och avancerade två placeringar i finalen.

 - Per har hittat ett flyt i sin åkning som gjort att han kommit in i ett bra mentalt flow, säger förbundskapten Tomas Carlqvist. I och med att han tror på sig själv och är trygg i sitt tävlingsåk är farten i åket i nivå med de snabbaste i världen. Något som Per haft problem med de sista två säsongerna.

Förhållandena i tävlingsbacken var mycket svåra. Ösregn under sista träningsdagen förbyttes till -20 tävlingsdagen och backen var som en 27 graders sluttande isrink med pucklar. Pers rutin att hantera olika underlag i backen är också en bidragande orsak till den fina placeringen.

De övriga svenskarna hade det lite svårare i backen.

- Det positiva är att alla åkare tog sig ner trots svåra förhållanden och genomförde ett helt tävlingsåk, säger Tomas Carlqvist. Som jag sagt tidigare är vi i år inne i ett uppbyggnadsskede. Vi jobbar med detaljer i både hoppen och åktekniken. I Lake Placid var vi tvugna att ta bort Backfull på övre hoppet och lägga in en Cork7 på det nedre. Åkarna är inte vana att göra detta hopp i hög fart men nu fick vi möjlighet att träna på detta. 

Med undantag för suveränen, Mikael Kingsbury, som vann sin fjärde raka WC-tävling i Lake Placid är årets WC otroligt jämn.

- Det är knappt 2 poäng som skiljer en 40:e plats från en finalplats, säger Tomas Carlqvist. Minsta lilla misstag får stora konsekvenser. När våra åkare sätter ihop alla delar i åkning och hopp kommer även finalplatserna. Innan säsongen är över kommer fler svenskar att ha varit i final. Det är jag övertygad om.

Nu tar landslaget en helg i New York innan de åker till Calgary för WC-tävling nästa lördag.

Skribent: SSF

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link