Hoppa till sidans innehåll

Slopestyle-truppen till junior-VM uttagen

21 MAR 2012 09:37
Slopestyle på skidor är OS-gren i Sotji 2014, det beslutade IOK förra hösten. Sedan dess arbetar Svenska Skidförbundet med grenen och håller som bäst på att utveckla organisationen.
  • Skapad: 21 MAR 2012 09:37

Den här veckan är det junior-VM i Valmalenco, Italien, och Sverige sänder en trupp på sex skidåkare.

De uttagna är Emma Högland, Åre SLK, Sandra Dejin från Norrköping tävlandes för UHSK Umeå SK, Cristopher Hjälmeby från Vetlanda tävlandes för Sälens IF, Frej Jönsson Östersund-Frösön SK, Maximilliam Smith Väst Alpin SK och Robin B Jenssen Östersund-Frösön SK. Tävlingarna avgörs på torsdag den 22 mars för både killar och tjejer.
– Vi skickar ett bra lag till junior-VM. Eftersom sporten är så ung finns inte tillräcklig data för en riktig ranking. Vi har haft två läger och alla de uttagna har visat rätt inställning och prov på fantastisk åkning. De har även bra resultat med sig från tävlingar under vintern. Målet är att någon tar medalj, säger Anders Norin som sedan årsskiftet arbetar som sportchef för slopestyle på Svenska Skidförbundet.

Slopestyle är tävlingsgrenen för skidåkning i en uppbyggd snöpark. Enkelt förklarat tar sig skidåkaren från start till mål och passerar hinder på vägen. Åken utförs i en bana med olika hinder såsom hopp, räcken, tunnor med mera. Prestationen bedöms utifrån en rad kriterier som svårighetsgrad, höjd och variation. Kreativ åkning som utförs med bra stil premieras. Utvecklingen går väldigt snabbt med ständigt nya och svårare trick. En betydande andel unga skidåkare spontanidrottar i och utanför skidanläggningar genom att öva på delmomenten.
– Slopestyle är här för att stanna. Åkarna finns redan i tusental och vår uppgift är att skapa möjligheter för de som vill träna och tävla i Slopestyle, säger Patric Nyberg, tränare för slopestyle-landslaget.

Arbetet med att få ihop ett landslag och tävlingar på nationell nivå är redan igång. I dagsläget finns ett 30-tal skidåkare nominerade och utifrån dessa ska ett landslag bildas till hösten. Målet är att nå toppresultat redan på OS om knappt två år. Potentialen är hög eftersom det finns många dedikerade Slopestyle-åkare och en genuin tradition i Sverige.
– För att lyckas kommer det behövas resurser och vi har redan märkt av ett stort intresse från marknaden. Det är såklart spännande med en så stor och hittills i stort sett orörd målgrupp, säger Anders Norin.

Åkare till junior-VM slopestyle i Valmalenco, Italien
Emma Högland, Åre SLK
Sandra Dejin, från Norrköping tävlandes för UHSK Umeå SK
Cristopher Hjälmeby, från Vetlanda tävlandes för Sälens IF
Frej Jönsson, Östersund-Frösön SK
Maximilliam Smith, Väst Alpin SK
Robin B Jenssen, Östersund-Frösön SK

Kontaktperson: Anders Norin 070-559 31 01
På plats i Valmalenco: Patric Nyberg 070-209 40 60

Skribent: SSF

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link