Hoppa till sidans innehåll

Åre arrangerar Junior-VM 2016

10 NOV 2015 00:22
Det är nu klart att Åre får arrangera Junior-VM 2016 i puckelpist. Något som går helt i linje med svenska puckellandslagets satsning inför kommande säsong.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:24

Under FIS höstmöte beslutades det att Åre ska stå som arrangör för JVM kommande säsong. Tävlingen kommer vara 9-10 april, och det är den största internationella puckeltävlingen på svensk mark sen Världscupstävlingen i Åre 2013.

Kvalificerade puckelåkare upp till 19 år kommer slåss om medaljerna, och beslutet gladde speciellt Walter Wallberg, 15-år från Åre, som är en av det svenska lagets toppåkare.

– Det är skitkul! Ett av mina stora mål den här säsongen har varit att ta medalj på JVM, och det är så klart extra kul att kunna göra det på hemmaplan, berättar Walter.

Svenska puckellandslaget har inför säsongen satsat mycket på att bygga upp en ung, stark och stabilt presterande trupp i både Europa- och Världscupen, och ett JVM på hemmaplan stärker bara den satsningen enligt sportchef Anders Olofsson.

– Vi har verkligen stor chans att ta medalj på hemmaplan. Vi har en bra ungdomsverksamhet i Sverige och att få möjlighet att anordna ett stort internationellt mästerskap kommer bara hjälpa oss på vägen till att bli världens bästa i puckelpist.

 Han tror också att ett världsmästerskap i Sverige kommer öka intresset för puckelpist i hela landet.

– Jag tror att detta kan få svenska medier att åter igen få upp ögonen för puckelpist. Det är en relativt liten sport, men samtidig en fantastisk publiksport, och med både stora svenska medaljhopp och så många unga världsåkare som utövar den intressantaste formen av utförsåkning kommer det vara svårt att inte haka på.

Just nu är det svenska puckellandslaget på träningsläger i Kaprun, Österrike, för att finslipa på det sista innan Världscuppremiären i Ruka, Finland den 12 december. I Kaprun har det samtidigt pågått en FIS-tävling under helgen där två svenska åkare placerade sig som topp tio. På lördagen kom Walter Wallberg på en 6:e plats och Felix Elofsson en 8:e plats. På söndagens tävling kom Felix Elofsson 7:a som bäste svensk. 

Skribent: Erik Danielsson
Epost: This is a mailto link

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link