Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson, SSF Puckel EC-final Duved

Fjällström vinner på hemmaplan

13 MAR 2016 19:36
Efter tuffa bataljer i dagens parallellpuckel på hemmaplan i Duved stod Ludvig Fjällström till slut som segrare efter en dramatisk final mot kompisen Vinjar Slåtten från Norge.
  • Skapad: 13 MAR 2016 19:36

Sista delen för europacupen denna säsong var dagens tävlingar i Duved, och redan igår stod Walter Wallberg klar som totalsegrare. Wallberg som idag valde att stå över tävlingen på grund av ryggsmärtor som kom i samband med en krasch tidigare denna säsong.

Istället stod idag Ludvig Fjällström högst upp på pallen tätt följd av Norska Vinjar Slåtten, som också är lagåkare tillsammans med resterande av det svenska världscuplaget.                                              

– Riktigt kul att köra Europacupen.Det är lite mer avslappnat för mig än att åka världscupen, och bara den press jag sätter på mig själv. Det känns väldigt skönt att kunna åka och prestera utan några förväntningar, säger Ludvig.

– Jag mötte Vinjar i finalen och det är ju alltid speciellt. Vi har åkt så mycket mot varandra och vet precis hur vi är, men jag lyckades ta hem det. Precis som jag gjort varje gång vi mötts, fortsätter han. 

Att åka europacup med ett enklare motstånd, till skillnad mot vad det är på världscuptävlingarna är något Ludvig drar nytta av för att nästa år leverera ännu vassare placeringar.

– Erfarenheten att veta att jag kan sätta ner åk på hög nivå även när jag inte har pressen på mig stärker verkligen självförtroendet. Nu vill jag dra igång med förberedelserna för nästa år. Jag vill inte att säsongen ska vara slut. Men det är bara att ta med sig detta in mot nästa säsong. Det var riktigt roligt att tävla hemma med alla polare och familj på plats, säger Fjällström.

Clara Månsson som levererat flertalet fina resultat denna säsong på europacupen hamnar på en andraplats i den totala rankingen. Idag var inget undantag för Claras åkning när hon återigen stod på pallen med en tredjeplats. Vann gjorde idag Katharina Foerster från Tyskland

– Jag fattar det inte riktigt. Jag hade som mål att ta mig till final i varje tävling, och så har jag kommit tvåa i totalcupen. Det är skitkul! Jag kanske satte ribban lite lågt, men det hjälpte kanske så jag kunde åka avslappnat istället för att behöva ha en massa press på mig, säger Månsson.

Clara och Walter efter sina europacupframgångar

 

Clara som åker för Landskrona Ski-Club är ändå välbekant i backen i Duved eftersom hon tränar väldigt mycket där. Då blir det lätt en hemmakänsla även om det är några mil till Skåne. 

–Det är så kul att ta hem totalen på hemmaplan. Jag hade inte räknat med det innan säsongen, men så har ju allt gått så bra. Skönt att säkra cupen igår så jag inte behövde idag eftersom jag har lite känningar i ryggen. Dumt att slita på ryggen i onödan, så jag kan ta nytt sikte mot JVM nu, säger Walter Wallberg.

Huvudtränare Lasse Fahlén, som med stor hjälp av sina hjälptränare, verkar ha hittat ett framgångsrecept i det svenska puckelllaget. Ett framgångsrecept som lämnar mersmak. 

– Det är väldigt kul med Walters vinst och Claras andraplats i totalcupen så klart. Det märks att de verkligen är ett lag nu. Då menar jag inte att de inte tyckt om varandra innan utan mer att de verkligen lyfter varandra. De jobbar framåt som en enhet. Detta är verkligen ett framtidslag för svensk puckel. Ludvig har utvecklats till en riktig världsåkare och har fått ordentligt med respekt på världscupen, säger Lasse Fahlén.

Skribent: Alexander Olofsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link