Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Olofsson, SSF Puckel Tävlingsbacken i Tazawako

Ingen final i Japan

27 FEB 2016 18:37
Efter lördagens kvalåk i japanska Tazawako stod det klart att inga svenska åkare skulle ta sig till final. Både Ludvig Fjällström och Felix Elofsson hade en bra träning innan tävlingen, men det räckte inte hela vägen.
  • Skapad: 27 FEB 2016 18:37

Efter några veckors uppehåll i världscupen och Ludvigs bronsplats i Deer Valley, USA, i ryggen var de svenska åkarna, Ludvig Fjällström och Felix Elofsson, oerhört förväntansfulla när världscupen i dag drog igång igen i Tazawako i norra Japan. Men förväntningarna var högre än resultaten. Efter kvalet låg Ludvig 32:a och Felix 37:a, och gick därför inte vidare till final.

– Jag är såklart enormt besviken. Jag hade tränat riktigt bra innan och kände mig bra på start men det var verkligen en sån dag när ett misstag straffar sig hårt. Nästan alla på hela touren körde bra åk och om domarna då får en anledning att göra poängavdrag kommer de göra det, säger Ludvig.

Ludvig missade lite på första hoppet och hade en långsam tid, och även om det var ett åk som i vissa tävlingar hade räckt till final, gjorde det inte det idag. 

– Jag får ta mig i kragen och vara positiv ändå. Vi ska först och främst ladda om för parallell imorgon, sedan på längre sikt jobba lite mer mentalt med vad det är som gör att jag presterar vissa och misslyckas andra dagar. Åkningen är fortfarande bra nog för att vara uppe och slåss med de bästa så det ska jag ta med mig, fortsätter Ludvig.

Förra världscuptävlingen, i början av februari, tog Ludvig en bronsplats i Deer Valley, och det hade så klart höjt både förhoppningarna och självförtroendet. Han fick då blodad tand på att vara uppe i världstoppen och hade det som mål inför tävlingarna i Japan. 

– Det är väldigt frustrerande, för det känns lite typiskt att jag först gör en bra tävling och sen inte kör bra tävlingen efter. Typ som att jag har nöjt mig, men det har jag verkligen inte gjort. Så jag kan inte svara på varför jag inte sätter ner mitt åk som jag ska, säger Ludvig.  

Felix Elofsson inledde även han med att åka bra på träningen, men sen när det blev allvar gick det som för Ludvig. 

– Nej, det gick väl inte riktigt som det var tänkt. Jag körde riktigt bra på träningen i morse och hade höga förhoppningar på åket. Det gick riktigt fort efter första hoppet och jag fick kämpa hårt för att hinna med, men det räckte inte denna gång. Men imorgon är det parallelltävlingar och då ska jag se till att vara lite tuffare, säger Felix. 

Sportchef Anders Olofsson är på plats och bevakar tävlingarna, och hans intryck av dagen går i linje med åkarnas uppfattning. 

– Det är en ganska enkel puckel här i Tazawako. Det gör ju att alla åkare på så här hög nivå åker väldigt kontrollerat och fort. Då blir det så klart få misstag och väldigt tight mellan åkarna, och den som gör minsta lilla miss straffas ganska hårt av domarna, säger Anders.

Bradley Wilson, USA, tog förstaplatsen. Tvåa kom Mikael Kingsbury, CAN, och Matt Graham, AUS, kom trea. I morgon är det parallelltävling, och det är där åkarnas fokus ligger nu.

Skribent: Erik Danielsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link