Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Puckel JVM Duved 2016

Lovande insats på JVM

10 APR 2016 17:58
När dag två på juniorvärldsmästerskapen i puckelpist är över kan det slås fast att de svenska åkarna gjorde ett väldigt lovande resultat för framtiden. Ett silver tillsammans med övrigt bra placeringar är ett resultat att vara stolt över.
  • Skapad: 10 APR 2016 17:58

Med ett ungt lag och flera år äldre motstånd kan de svenska åkarna med stolthet lägga JVM bakom sig. Walter Wallberg, som redan på förhand blivit medaljtippad, tog hem ett silver i lördagens singeltävlingar. I söndagens parallelltävlingar kom han topp sex efter att ha åkt ut i kvartsfinalen mot Pavel Kolmakov från Kazakstan, som senare slutade på en bronsplats. 

– Pavel åkte bättre. Vi åkte riktigt snabbt båda två. Åkningen är jag nöjd med men jag tappade nog lite på hoppen. Han hade bättre andrahopp där han gick högre än vad jag gjorde, säger Walter. 

Men även om han inte tog sig in på pallen är Walter ändå nöjd med sin insats. 

– Det känns helt okej att komma topp sex. Jag är ju inte så gammal, men visst är det lite surt. Jag vill ju alltid vinna, men jag har några år kvar på mig att bli bättre eftersom jag är så mycket yngre än många av de andra.

Med sitt andra JVM i ryggen tar Walter med sig lärdomar till framtiden. Han vill träna mycket på hopp med fler rotationer till nästa år och även slipa på sin åkning. 

– Ibland känner jag att jag kommer lite långt ut i pucklarna och då känns det som att jag fastnar i gropen istället för att bara kunna åka rakt på. Det ska jag träna på. 

Backen som blivit byggd av den hyllade puckelbyggaren, tillika österrikiska puckellandslagstränaren, Harald Marbler höll enligt Walter vad den lovade. 

– Backen var bättre än någonsin. Den var ganska svår med kickiga hopp som var svåra att komma av och mycket tempoväxlingar i mitten. En var tvungen att vara med hela tiden. Det gick inte bara att åka på, berättar Walter. 

Han känner att det var en bra avslutning på säsongen och som en bra början på resterande puckelkarriär med ett silver och en topp sex-placering på JVM.

Walter i sin kvartsfinal

Huvudtränare Lasse Fahlén var även han mycket nöjd med helgens tävlingar. 

– Det var ett riktigt bra JVM för våra svenska åkare. Vi har unga åkare som ändå är med och slåss mot topp-tio-åkare i världscupen. Walter visste jag att han kunde göra det bra, men även de andra killarna har levererat bra åk och tjejerna är också på gång. Alla är så pass unga men ändå är de med och åker och vill väldigt mycket, berättar Lasse. 

Trots den stora yttre pressen innan tävling har Walter inte låtit sig påverkas negativt. 

– Han har en väldig styrka i att kunna fokusera. Det är inte alla som lyckas sätta ner så pass bra åk efter varandra. Ofta kan en ung åkare lätt tappa fokus under tävlingar, men Walter är lugn hela tiden, fortsätter Lasse. 

Det har varit ett mycket lyckat puckelvärldsmästerskap och oönskat strul har lyst med sin frånvaro.

– Både åkare och tränare har varit riktigt nöjda med arrangemanget i Duved. Det har varit bra ordnat med allt runt omkring och ett stort tack till alla som hjälpt till, säger sportchef och tävlingsledare Anders Olofsson.  

Josefina Wersén öser i parallellen

Nästa stora mål för hela det svenska puckellandslaget är stora VM 2017.

– Det blir allas fokus nu, men det är långt dit, säger Lasse. 

Det var fem nationer som knep medaljer i parallellen. Hinako Tomitaka (JPN) tog guld, Lea Bouard (FRA) silver och Berkley Brown (CAN) tog bronset i damklassen. 

Herrarnas parallell vanns av Laurent Dumais (CAN). Silvret tog Emerson Smith (USA), och bronset Pavel Kolmakov (KAZ).

Thea Erling var bästa svenska dam på en 13:e plats. Josefina Wersén slutade på plats 19, My Bjerkman 24:a och Ebba Månsson 33:a. Oskar Elofsson kom på en 16:e plats, Albin Holmgren 19:e, och Loke Nilsson åkte ur.

Samliga resultat hittar ni på jwcare.se

Skribent: Erik Danielsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link