Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson, SSF Puckel Puckelåkare SBMC 2016

Ren skidglädje i Riksgränsen

12 MAJ 2016 15:03
För 25:e året i rad har har Scandinavian Big Mountain Championships, eller NM som det ofta i folkmun kallas, anordnats i Riksgränsen. Flera gånger har åkare med puckelbakgrund tagit hem titeln, och även om det i år inte blev en puckelåkare som vann var sporten väl representerad i tävlingen.
  • Skapad: 12 MAJ 2016 15:03

NM är en speciell tävling. Det är världens äldsta, fortfarande pågående, friåkningstävling med ett kvarts sekel på nacken, och den har många år lockat några av skidvärldens absolut vassaste åkare.

Allt från alpinåkare, snowboardåkare, telemarkåkare och freeriders till jibbers, och så klart, puckelåkare söker sig till Riksgränsen i maj för att kora vem som är nordens bästa friåkare. Alltså vem som är duktigast på att åka offpist på en bergssida med valfri åkväg ner.

På tisdagen begav sig drygt 170 tappra upp till start på toppen av Sadeln på Nordalsfjäll. Humöret var på topp, även om väderprognosen inte gav ett stabilt intryck. Vädret skulle visa sig vara en central faktor under dagen. Det skiftade vilt mellan mulet, snöfall, strålande sol, hagel och dimma, men det hindrade inte åkarna från att ösa ner för allt vad de var värda. Allt för att ta sig vidare till onsdagens och torsdagens finaldagar.

Felix Elofsson, SBMC 2016

Det var inte bara det stundande vädret som utmanade åkarna under kvalet. Snötillgången var relativt begränsad, vilket gjorde att kvalåket var mycket mer klippigt än vad det brukar vara. Det blev så klart utmanande för åkarna, men det var till fördel för publiken som fick se spektakulära åk och stor variation på olika åklinjer.

Puckelåkaren Nils Wersén tog sig vidare till final som femte bästa åkare i herrarnas skidklass, tillsammans med David Deliv (10:a), Olle Söderberg (12:a), Felix Elofsson (26:a) och Alexander Olofsson (30:e). Hedvig Wessel gick vidare som 3:a i damernas skidklass.

Léa Klaue - Snowboard Dam, Olov Richardsson - Snowboard Herr, Laura Nevala - Telemark Dam, Erik Nordin - Telemark Herr, Filippa Ring - Alpin Dam och Reine Barkered - Alpin Herr, ledde respektive klass efter kvalet.

David Deliv, , SBMC 2016

Finaldag 1 inleddes med ett något mer stabilt väder. Det var inte strålande sol, men istället lyste dimman, haglet och snöfallet med sin frånvaro. Tisdagens snöfall hade gjort att det var lite mer fräs-snö i åket, och efter att de bestämt sig för hur de skulle åka gick de totalt 70 finalisterna upp på toppen av dagens åk, det så kallade Insteget.

Startordningen var omvänd. Det betyder att de som kvalat in som sista åkare fick äran att starta först. Det gjorde att pressen på ledarna ökade ju längre dagen gick efterhand som lägre rankade åkare hela tiden åkte större, snabbare och mer kontrollerat.

Alexander Olofsson, SBMC 2016

Även här hade flera nya klippor exponerats på grund av den bristande snötillgången, och de klippor som var kända från tidigare år var på onsdagen avsevärt mycket större och högre än vanligt.

När alla åk var klara hade Kristoffer Turdell, Lotten Rapp och Alex Rufibach tagit över den totala ledningen i respektive klass, Alpin Herr, Alpin Dam och Snowboard Herr.

Ledningen i övriga klasser var oförändrade inför finaldag 2. Puckelåkarnas placering hade också skiftat om lite. Nils Wersén låg 7:a, Felix Elofsson 13:e, David Deliv 31:a, Alexander Olofsson 33:a, Olle Söderberg 39:a och Hedvig Wessel 14:e.

Olle Söderberg, SBMC 2016

Dag tre, eller finaldag 2, var det dags för åket som går under namnet Ravinen. Precis som det låter är det en snötäckt ravin med gott om klippor som bjuder in till kreativ åkning på vardera sida.

Vädret var fortsatt stabilt med moln som täckte en sol som försökte skina igenom, och i takt med att musiken pumpades ut genom speakertältets högtalare laddade alla åkare för en sista show.

Hedvig Wessel, SBMC 2016

Det är något speciellt med sista tävlingsdagen. Toppåkarna är så klart laddade för att knipa en pallplats, men även alla andra åkare har fått något speciellt i blicken. De vill lämna allt på fjället och bjuda publiken på en rejäl show, och det blev det verkligen.

Värt att nämnas kan bland annat vara Lucas Stål Madisons dropp där han lyckades med bedriften att landa baklänges till publikens stora förtjusning. 

Många åkare bjöd på mycket ös och mängder med åk-glädje och det märktes att det för många var sista tävlingsåket för säsongen.

Olle Söderberg, SBMC 2016

Efter att alla 70 startande hade åkt var det oerhört tight i toppen. Både Lotten Rapp, Alpin Dam, och Reine Barkered, Alpin Herr, som ledde, respektive låg tvåa, inför dagens åk kraschade sina finalåk. Det lämnade det väldigt öppet i toppen. 

När det kom att skilja agnarna från vetet hade domarteamet ingen lätt uppgift. Det handlade till stor del om vems åk som var mest kontrollerat, och vem hade mest kreativitet på vägen ner.

Efter mycket övervägande i domartältet stod det äntkligen klart vem som ett år framöver kan titulera sig vinnare av Scandinavian Big Mountain Championships 2016.

Kristoffer Turdell - Alpin Herr
Filippa Ring - Alpin Dam
Stefan Östling - Snowboard Herr
Elin Turpeinen - Snowboard Dam
Erik Nordin - Telemark Herr
Laura Nevala - Telemark Dam

Även om de inte plockade hem några pallplatser tog puckelåkarna ändå bra placeringar under veckans tävlingar. 

Bäst kom Nils Wersén med en respektabel fjärdeplats. Felix Elofsson kom 10:a, David Deliv 23:a, Alexander Olofsson 33:a, Olle Söderberg 35:a och Hedvig Wessel 9:a. 

Skribent: Erik Danielsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link