Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patrik Pettersson, SSF Moguls Walter Albiez

Trippla pallplatser i Europacupen

23 JAN 2016 18:22
Det blev både dam- och herrpallplatser för de svenska puckelåkarna i helgens Europacup-tävlingar i franska Albiez.
  • Skapad: 23 JAN 2016 18:22

Det var med en tydlig markering som de svenska åkarna visade att de hör till toppen på årets Europacup. Walter Wallberg, Åre SLK, slutade som segrare bland herrarna och Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, tog en andraplats i damklassen under lördagen. Båda med sina första pallplatser i Europacup-sammanhang någonsin. 

Men redan i kvalåken var det tydligt att de båda hade en bra dag. Walter tog sig vidare som etta och Clara som fjärde bästa åkare. 

– Efter kvalet fokuserade jag på att åka rakare, eftersom jag insåg att jag hade många poäng att tjäna genom att åka fortare, berättar Clara Månsson.  

Walter, som ledde redan efter kvalet kände sig hyfsat lugn inför finalen ända tills han började höra de andra åkarnas finalpoäng.

– Jag blev lite nervös och insåg att jag skulle vara tvungen att ge järnet om jag skulle lyckas ta det hela vägen. Det var bara att ösa på och sätta skidorna rakt ner, och det lyckades ju. Känns sjukt kul, säger Walter.

Båda två har försökt höja sin nivå under för- och vintersäsongen, och de vittnar nu om att det verkligen lönat sig.

– Det är inte mycket jag känner att jag kunde förbättra med mitt åk, mer än att höja svårighetsgraden ytterligare på hoppen då, säger Walter.

När damernas final drog igång skulle den inledande branta backen ta ut sin rätt på motståndet.

– Jag hörde att många hade svårt att få ner sina åk, så då fokuserade jag på att kämpa hela vägen in i mål, och slutresultatet är jag så klart mer än nöjd med. Det är verkligen jättekul att det gick så bra idag, berättar Clara.

Söndagens parallellpuckeltävlingar slutade också framgångsrikt för både Walter och Clara. Walter tog helgens andra raka seger, och Clara slog sig fram genom utslagstävlingen och slutade på en femteplats. Hon känner själv att hon måste jobba mer på att åka fortare, något som är oerhört viktigt i parallelpuckel. 

Nu ligger fokus på franska Châtel, som är Europacupens nästa stopp den 31 januari - 1 februari.

Skribent: Erik Danielsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link