Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson Lasse Fahlén i puckelbacken i Duved

Världseliten tränar unga puckelåkare

25 MAR 2016 21:05
På måndag drar de årliga så kallade Lasse-lägren igång. Huvudtränare Lasse Fahlén har bjudit in världseliten till Duved för att hjälpa framtidens puckelstjärnor att bli duktigare.
  • Skapad: 25 MAR 2016 21:05

Nästa vecka är det Lasse-läger och det innebär att världseliten kommer till Åredalen.

Proffsåkare som världsettan Mikael Kingsbury, världsfyran Philippe Marquis, Eliza Outtrim, Brad Wilson, Hedvig Wessel och Tevje Li Andersen får sällskap av de svenska toppåkarna Felix Elofsson och Ludvig Fjällström, när eliten, tillsammans med lokala tränare, ska hjälpa till på träningsläger för de yngsta.

– Mina Lasse-läger ligger verkligen varmt om hjärtat. Det började på 90-talet när jag kom tillbaka från en vända i USA. Då ville jag samla ihop åkare och låta de yngsta träna puckel för både lokala och landslagstränare. Jag ville få folk att åka puckel helt enkelt, och det är av samma anledning jag har fortsatt med mina läger, berättar Lasse Fahlén.

När Lasse sedan bodde i USA tog föräldrar hand om lägren. Därför har han nu, när han är tillbaka i Sverige, utvecklat konceptet och bjuder in toppåkare för att ge ytterligare kunskap till de som vill. Och det lockar så klart oerhört mycket. 

– Jag vill ge något tillbaka till alla som engagerar sig för sporten, och då är det ju kul att kunna nyttja mitt kontaktnät. Barnen tycker det är riktigt häftigt att få träffa åkare som Mikael Kingsbury till exempel. Han vann världscupen och är en idol för väldigt många.

Även om det hjälper att känna större delen av puckelvärlden är det inte bara för att Lasse har en lång karriär på puckelpistens världsscen som han har lyckats locka toppåkare att ställa upp med sin expertis.

– Det är ganska lätt att locka hit de internationella åkarna. De tycker det är jättekul att komma hit och hjälpa till. Proffsen trivs i dalen och de gillar att jobba med ungdomarna. 

Eftersom hela konceptet bygger på att ge möjlighet att träna med duktiga tränare och åkare ger lägret oerhörda utvecklingsmöjligheter för de unga åkarna. I år har det lockat deltagare från både Sverige och Norge, något som Lasse och de andra tränarna såklart tycker är kul.

Det är ett läger som inte kräver några speciella förkunskaper i puckel. Tanken är att alla ska kunna vara med för att utvecklas och ha kul tillsammans. Därför kommer det till exempel finnas två olika pucklar. En enklare och en lite större. 

– Om barnen bara kan åka skidor hyfsat är det inga problem att vara med på lägret. Det är bara att anmäla sig vid Hamreliften i Duved på måndag vid halv elva. Det kostar tusen kronor att vara med, och då kör vi måndag-onsdag, och sedan fredag-söndag mellan halv tolv och halv tre. Det kommer verkligen bli en upplevelse för alla som är med. 

Kommande veckas Lasse-läger genomsyras av Freestyle Spirit. Alla får vara med, allas prestation räknas och applåderas av så väl elitåkare som nybörjare. Alla är välkomna. 

Skribent: Erik Danielsson

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link