Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kalle Hellquist

Nöjd examenskull i STUP-1

29 NOV 2017 21:29
I helgen genomfördes andra delen av Svensk Tränarutbildning Puckel steg 1, STUP 1, i Idre och deltagarna, som nu blivit diplomerade puckeltränare steg 1 var väldigt nöjda med kursen.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2017 21:29

STUP 1 består av två delar där första delen är inriktad mot barmarksträning medan del två, som genomfördes i helgen, fokuserar på arbetet med åkarna ute i backen.

– Tanken är att vi under första utbildningshelgen ger deltagarna verktyg för att arbeta med barmarksträningen ute i klubbarna, och nu under andra helgen är det istället fokus på det arbete som tränarna gör ute i backen. De ska få verktyg för att kunna skapa rätt rörelseuppgifter för åkarna så att de på ett så bra och säkert sätt som möjligt kan skapa förutsättningar för deras tekniska utveckling, säger Robert Hansson, utbildningsansvarig STUP 1 tillsammans med Fredrik Andersson och Kalle Hellqvist.

STUP 1 är första steget av tre som ska lyfta nivån på tränarkåren inom svensk puckelpist, och även om kunskapsnivån på deltagarna skiljer sig är den nya utbildningsmodellen väldigt populär bland deltagarna.

– Nu har det gått ett tag sedan deltagarna gick första delen av STUP 1, och den respons vi fick under helgen var fantastisk. Många säger att de har fått bra verktyg för att kunna utveckla lämpliga rörelseuppgifter ute i klubbarna, och det är precis det vi vill. Vi vill ge dem verktyg att inte bara göra samma sak som de alltid har gjort, utan kanske tänka nytt och tänka utveckling genom att arbeta med effektiva metoder och lärande. Så de får in en pedagogik och tankesätt kring hur de förmedlar kunskapen till puckelåkarna, fortsätter Robert.

Deltagarna i STUP-1 under ett utbildningspass i backen.

I och med att snödelen av STUP 1 nu är genomförd har de 26 deltagarna blivit examinerade, och kan nu gå vidare till STUP 2 som planeras till hösten.

– Vi vill att alla ska börja i rätt ände med utbildningen, så först måste du som vill gå barmarksdelen av STUP 1, sen är det snödelen av STUP 1, innan du kan gå vidare till nästa utbildningssteg som är STUP 2. Med tanke på att detta är en ny utbildningsplan och detta är första genomförda kursen är vi väldigt nöjda med hur det har gått. I utvärderingen som deltagarna gör efter avslutad utbildning markerade alla att de absolut skulle rekommendera andra att gå utbildningen och det är ju superkul, säger Robert.

Till hösten kommer ytterligare en STUP 1 utbildning genomföras för de som är intresserade. Dessutom planeras en STUP 2 för de som nu har genomfört STUP 1.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link