Hoppa till sidans innehåll
Foto: Walter Wallberg

Vattenhoppsläger i USA

01 JUN 2017 15:24
Stora delar av det svenska puckellandslaget är just nu i Park City, USA, för att slipa på hoppformen inför kommande säsong.
  • Skapad: 01 JUN 2017 15:24

Det är i vattenhoppsanläggningen i Utah Olympic Park som åkarna för tredje året i rad spenderar några veckor för att kunna ta ytterligare steg mot internationella framgångar, speciellt med tanke på att kommande säsong är en olympisk sådan.

– Vi har valt att ha ett läger i Utah för att vi anser att det är där de bästa förutsättningarna finns. Anläggningen har absolut bäst förhållande för att åkarna ska kunna bli bäst i världen. De får möjlighet att träna både trampolin och vattenhopp och även om vi har vattenhopp hemma i Sverige också är det andra förutsättningar i Utah Olympic Park. Där är det varmt väder och tempererat vatten som gör att de kan fokusera på hoppen snarare än förutsättningarna. Att hoppa hemma funkar också, men det säger sig självt att 3 grader varmt och snöglopp inte ger samma förutsättningar som 25 grader varmt och sol, säger Anders Olofsson, sportchef.

Lägret i Utah har har de senaste säsongerna visat sig vara en bra satsning för att höja de svenska åkarnas stabilitet i tävlingsbacken.

– Det syns tydligt att hoppen blivit mer stabila och håller en jämnare hög nivå sen vi började med vattenlägret i Utah, fortsätter Anders.

Att ge åkarna bästa möjliga förutsättningar inför en kommande säsong är en satsning som går i linje med mästerskapsmålsättningen att få minst en pallplats under OS i Pyeongchang, Sydkorea.

 Samtidigt som flera av lagkamraterna är i USA och tränar på sin hoppteknik är Ludvig Fjällström, Åre SLK, hemma i Åre och rehabiliterar sitt knä som tidigare i år blev opererat för en korsbandsskada. Ludvig har de senaste två åren varit med på lägret i Utah och bekräftar vikten av att åka dit för att ytterligare höja hopp-nivån.

– Ett sånt läger ger väldigt mycket till oss åkare. Tanken är att överdriva all hoppning så att när vi väl sen hoppar på snö känns det enklare. Allt är svårare under lägret för att vi ska bli mer trygga när vi sen hoppar på tävling. Hoppen är större, tricken vi gör är svårare, vi åker snabbare och hoppar högre. Sen är miljön kring lägret också en viktig del. Att få träna tillsammans med andra lag ger ju inspiration och då höjer vi som åkare oss ännu mer, säger Ludvig.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link