Hoppa till sidans innehåll

Wallberg Rookie of the year

02 MAR 2017 12:09
Walter Wallberg har blivit utsedd till ”Rookie of the year”, samtidigt som han tillsammans med lagkamraterna förbereder sig för FIS Freestyle Ski & Snowboard World Championships i Sierra Nevada, Spanien, nästa vecka. Foto: Erik Danielsson/SSF
  • Skapad: 02 MAR 2017 12:09

Walter Wallberg, Åre SLK, som nyligen blivit belönad med det ärofyllda priset ”Rookie of the year” i puckelvärldscupen, kommer till VM med bra självförtroende.

Innan han var tvungen att bryta sin världscupsäsong hann han med en tredjeplats i bara sin fjärde världscuptävling i karriären.

– Riktigt kul med ”Rookie of the year”, speciellt med tanke på att det är ett så pass prestigefyllt pris och att jag bara körde fyra tävlingar innan jag bröt på grund av min axelskada. Men det gör att jag är ännu mer laddad för att åka mästerskap, säger Walter.

Nu har han fått några träningspass på skidor för att känna på formen och hur axeln mår inför mästerskapet.

–   Det gör lite ont när jag lyfter vänsterarmen men jag försöker fokusera på att få till åk där jag inte behöver lyfta den för mycket. Jag är verkligen redo för VM, det ska bli så kul.

Samtidigt som självförtroendet stärker den svenska truppen måste tyvärr Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, avstå mästerskapet. Felix föll vid tävlingen i Thaiwoo, Kina, och fick en hjärnskakning som hindrar honom från att tävla.  

– Vi har full respekt för skadan hjärnskakning och hjärnskakning måste tas på större allvar än vad det ofta görs. Det är en allvarlig skada som kräver strikt och fullgod rehabilitering. Hjärnskakning är en hjärnskada, och precis som vid andra skador måste den läka. Om en får en hjärnskakning nära inpå en annan hjärnskakning finns det stor risk för bestående men och det måste vi med alla medel försöka förhindra, säger landslagsläkare Mats Agnvall.

Det innebär att Felix VM-plats istället går till reservåkaren, tillika Felix lillebror, Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club.

– Det är så klart trist för brorsan men det är inte så mycket att göra åt. Nu får jag chansen istället och jag ska försöka göra så mycket jag kan av den, berättar Oskar.

En annan svensk åkare som hindras att åka till VM är Ludvig Fjällström, Åre SLK. Ludvig, som vid en olycklig landning skadade sitt ena korsband i knät, har nu blivit opererad.

– Jag blev opererad förra veckan och allt gick bra. Korsbandet var sprängt i småbitar så de fick plocka ut delarna och ersatte det med en sena från lårmuskeln. 

Med ett år kvar till OS i PyeongChang, Sydkorea, är siktet inställt på att ta sig tillbaka till världseliten och planen är tydlig. 

– De första veckorna ska jag få igång rörligheten och få ner svullnaden. Sen efter fyra veckor kommer jag jobba mer med balans och styrka för att få igång musklerna igen. Sen kommer belastningen succesivt öka men någon gång i september räknar jag med att kunna åka skidor igen. Lite lätt skidåkning först och sedan i november lite småpucklar för att kunna köra full träning i december. Det är planen och jag hoppas inget strular så vi kan hålla oss till den. Planen bygger på att inget går fel och det är OS som är målet, avslutar Ludvig.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link