Hoppa till sidans innehåll
Foto: Clara Månsson

Anton Axellie avslutar karriären

04 OKT 2018 10:00
Anton Axellie, Örebro SK, har valt att avsluta sin satsning som åkare för Ski Team Sweden Moguls, för att istället ägna sig åt skidåkning i andra former.
  • Skapad: 04 OKT 2018 10:00

Anton har varit en del av den svenska och internationella puckelscenen i flera år, men nu känner han att det har blivit dags för nästa steg i livet.

– Det var inte lätt att ta beslutet. Jag var ganska rädd för att ta det men nu när jag har bestämt mig känns det ändå bra. Jag har den senaste tiden känt att mina mål har flyttats. Innan har jag alltid haft OS som ett stort tydligt mål som jag tänkt på varje dag, men jag har märkt att mitt fokus sakta men säkert har skiftat, säger Anton.

Anton har genom karriären samlat på sig tjugotre topp-tio placeringar och sju pallplatser i Europacupen, en tredjeplats i den totala Europacupen, en bronsmedalj från SM och tre världscupstarter, men nu vill han lägga energi på annat.

– Jag vill lägga krut på mig själv som skidåkare och inrikta mig mer mot stunt-åkning istället för puckel. Mitt mål är att jobba mycket med filmprojekt där jag gör olika stunts, och utveckla min skidåkning genom det istället. Samtidigt kommer jag arbeta med Sörbybacken och skapa skidevent där så skidåkningen i Örebro kan utvecklas ännu mer.

Anton Axellie gör ett hopp

Att gå från att vara en del av ett landslag till att satsa mer på en självständig karriär kan vara en stor förändring, speciellt med tanke på att en stor del av Antons skidåkning fram till nu har varit tillsammans med sina lagkamrater.

– Jag kommer sakna gemenskapen i laget jättemycket. Puckelåkningen har gett mig otroligt mycket och utan den hade jag inte varit där jag är i dag. Jag har fått disciplinen, självförtroendet och kunskapen att kunna fokusera på mina personliga mål. Att systematiskt sätta små mål som i sin tur leder till större mål och att tro på den väg jag går är saker som jag tar med mig från min tid i puckelbacken.

Föregående säsong, där Anton tog en tredjeplats i den totala Europacupen, blir alltså både hans bästa och sista säsong i landslaget, men det betyder inte att det är det sista vi sett av Anton i puckelbacken.

– Jag kommer fortfarande hålla i puckeltävlingar, även om de kanske blir lite mer åt show-hållet. Jag kommer dra igång en freestylesektion i Sörbybacken och då kan det förhoppningsvis också bli lite puckelåkning. Nu ser jag bara framåt och känner att jag gett allt jag kunnat i puckelåkningen, och den glädje jag har fått är jag tacksam för, men nu är det kapitlet klart. Jag vill tacka de som trott på mig och stöttat mig. Speciellt Janne Fripps och Markus Bjerkman har varit väldigt stort stöd till mig men också alla lagkamrater, de är ju mina bästa vänner, avslutar Anton.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link